Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχθηκες πως Ευρώπη και ΔΝΤ προσεγγίζουν διαφορετικά ορισμένα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά» (συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο φόρος εισοδήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια), υποστηρίζοντας όμως πως υπάρχει χώρος για μια «χρήσιμη συζήτηση».

«Υπάρχει συμφωνία επί των στόχων, όπως αυτοί καθορίστηκαν το προηγούμενο Καλοκαίρι, αλλά φυσικά, υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι για να τους επιτύχουμε», τονίζει.

Ανεφερόμενος στα μέτρα που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για τις επιπτώσεις ορισμένων μέτρων, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο στόχος για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει σε ισχύ.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή της ονομαστικής του μείωσης βρίσκεται εκτός των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του να καταστεί διαχειρίσιμο. «Υπάρχουν διάφορα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δίχως να επιβαρύνονται οι πιστώτριες χώρες» εξήγησε αναλυτικά.