Η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, για πολιτικό χειρισμό του οικονομικού προβλήματος της χώρας, τελεί ασφαλώς υπό την αίρεση της συμφωνίας των εταίρων, των δανειστών και των εκπροσώπων τους, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου…
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «μνημόνιο 3» και επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.
Βασικά στοιχεία της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών είναι:
* Οχι νέα μέτρα εντός του 2012, αλλά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το Μάρτιο και συνιστούν δεσμεύσεις της χώρας.
* Οχι στη λήψη οριζόντιων μέτρων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.
* Εφαρμογή «ισοδύναμων μέτρων», για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία αφορούν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., τους δικαστές, τους καθηγητές πανεπιστημίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ.
* Διαμόρφωση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «ελληνικής ιδιοκτησίας», με βάση τις ανάγκες και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση στη θέση να συζητεί με βάση τις προτάσεις-απαιτήσεις των δανειστών.
* Διαπραγμάτευση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τους εταίρους, για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τουλάχιστον ως την 31-12-2016.
* Αμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.
* Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν για το ζήτημα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.
Συζητήθηκε επίσης η χαλάρωση των όρων του «Τειρεσία» προκειμένου να ανασάνει η αγορά, να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, να εξετασθούν προσεκτικά τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, να αναζητηθούν μέτρα και τρόποι ελάφρυνσης των ασθενέστερων στρωμάτων από το ΕΤΑΚ, να αντιμετωπισθεί με γεωγραφικά ή εισοδηματικά κριτήρια η επιβάρυνση που θα προκύψει από την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο, να μελετηθούν τρόποι για την αύξηση των δόσεων στην καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Περικοπές
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν ήταν απολύτως σαφής ως προς το αν θα υπάρξουν ή όχι οριζόντιες περικοπές. Συγκεκριμένα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε: «Πήγε πολύ καλά η συζήτηση, ήτανε πάρα πολύ χρήσιμη η συζήτηση, συμφωνήσαμε σε όλα. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν δηλώσεις και συνεχίζουμε». Ερωτώμενος εάν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές σημείωσε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα. Εχουμε ακόμα δουλειά» και παρατήρησε ότι για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ «έχουμε δρόμο μπροστά μας».
Μεγάλη η ύφεση
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης -του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών- στις συνομιλίες με την τρόικα θα είναι η επισήμανση ότι η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη απ' όσο είχαν υπολογίσει και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το -7%.
Παράγοντες και των τριών κυβερνητικών εταίρων σημείωναν ότι «θα δοθεί βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση, αφού προηγουμένως ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την επιτάχυνση και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων».