Η τρόικα συμφώνησε σε αυτή την ρύθμιση, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μένει ωστόσο να φανεί αν θα συμφωνήσουν και οι «αντάρτες» των δύο κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη κατηγορία, η οποία αφορά το παστεριωμένο γάλα και θα έχει δυο υποκατηγορίες:

 
  • Γάλα ημέρας, με διάρκεια ζωής συνολικά τριών ημερών, από την συλλογή έως και την κατανάλωσή του. Δηλαδή θα διαρκεί 24 ώρες η συλλογή και στο ράφι θα μένει για άλλες δύο μέρες.
  • Παστεριωμένο γάλα, η διάρκεια της ζωής του οποίου θα καθορίζεται με βάση τις τεχνικές παστερίωσης που θα ακολουθεί η εκάστοτε γαλακτοβιομηχανία, με την ευθύνη να βαραίνει τις εταιρείες. Η διάρκεια ζωής του θα ξεπρενάει τις 6 ημέρες.
Η δεύτερη κατηγόρια θα ονομάζεται πλέον γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας και θα αφορά το γάλα που μέχρι σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά ως γάλα υψηλής παστερίωσης (διάρκεια ζωής: περισσότερες απο 10-15 μέρες).
 
Συμφωνήθηκε, ακόμη, σε όλα τα προϊόντα παστεριωμένου γάλακτος να υπάρχει επισήμανση με την καθορισμένη διάρκεια ζωής τους, όπως π.χ γάλα 5 ημερών, 7 ημερών, 11 ημερών κτλ., ώστε ο καταναλωτής να μπορεί ευκολότερα να αναγνωρίζει και να επιλέγει τα προϊόντα που επιθυμεί.

Η πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης αποδίδεται στον Α. Τσαυτάρη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος και κατέθεσε την συμβιβαστική πρόταση για το νέο καθεστώς, έτσι ώστε να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και να αρθούν οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσαυτάρης επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, που πρωτοστάτησε στη θύελλα των αντιδράσεων, ο Μιχάλης Κασσής, ο Νίκος Σηφουνάκης και άλλοι, με τους οποίους συζήτησε το πώς θα εκτονωθεί η κρίση και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η όποια σχετική διάταξη, για να περάσει από τη Βουλή. 

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διατηρώντας επιφυλάξεις για το τελικό κείμενο, είχε δημοσιοποιήσει γραπτώς τις θέσεις του, που εμφανίζουν ορισμένες διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική συμφωνία:

«Καταρχάς θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:
 
1.Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
 
2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».
 
3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού «γάλα υψηλής παστερίωσης» που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό «γάλα υψηλής παστερίωσης» θα μπορούσε να ονομαστεί «υψηλής θερμικής επεξεργασίας».»

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, αυτή την ώρα, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι έως τώρα διαφωνούντες βουλευτές της συγκυβέρνησης.

(Πηγές: Καθημερινή, Έθνος, 7 ημέρες, Πρώτο Θέμα)