Ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας παραθέτει τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι σε αυτήν δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως «επικίνδυνο παιχνίδι» η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την ΕΕ (…) Για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα ήταν πιο συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα ακόμη κι αν χρεοκοπήσει».

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής δηλώνοντας αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της διερωτάται ο αρθρογράφος; Και απαντά: «Πρώτη συνέπεια θα ήταν η άμεση αποκοπή της χώρας από την κεφαλαιαγορά. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα μπορούσε δαπανήσει μόνο χρήματα που προέρχονται από δικά της έσοδα».

Η έκθεση εκτιμά ότι «χρεοκοπία με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα υποτιμούσε τόσο πολύ το ελληνικό εθνικό νόμισμα, ώστε οι θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη ριζοσπαστικοποίηση της μεσαίας τάξης».

Η ανάλυση των κινδύνων στην έκθεση του γερμανικού ιδρύματος κρίνεται πειστική από τον αρθρογράφο της FAZ, ο οποίος εκτιμά παρόλα αυτά ότι οι προτάσεις λύσεων παραμένουν θολές. Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι επενδύσεις κοινοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης στην Ελλάδα είχαν έως τώρα πενιχρά αποτελέσματα αμφισβητώντας αν τέτοια προγράμματα είναι πολιτικά εφαρμόσιμα. Και κλείνει με την επισήμανση ότι ένα είναι σίγουρο: «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν»