Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τις προτάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχει ήδη αξιοποιηθεί από αρκετά κράτη, τονίζει  ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση της ερώτησης των βουλευτών Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, «γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα;».

 

Μικρή πτώση τιμών
 

Αναλύοντας τη θέση του υπουργείου για τις τιμές, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές εμφανίζουν «σημαντικές» αποπληθωριστικές τάσεις, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να καταγράφει τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 για δέκατο συνεχή μήνα αρνητική μεταβολή (-1,7%). 
 
Μείωση, προσθέτει, καταγράφεται για πέμπτο συνεχή μήνα και στην κατηγορία της Διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών (-0,8%) όπου η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές αποπληθωριστικές τάσεις.
 
Ωστόσο, ο υφυπουργός αναγνωρίζει ότι «τίθεται ωστόσο το εύλογο ερώτημα γιατί η πτώση των τιμών καταναλωτή δεν είναι ακόμη μεγαλύτερη, σε συνθήκες παρατεταμένης υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης και επιταχυνόμενης μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».
 

Οι εξωτερικοί παράγοντες

 
Ο Αθ. Σκορδάς επικαλείται τις «σημαντικές» πληθωριστικές επιδράσεις που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων «που αναστέλλουν την ταχύτερη προσαρμογή των εγχώριων τιμών εξαιτίας του εισαγόμενου πληθωρισμού. 
 
Επισημαίνει, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διακινούμενων βασικών καταναλωτικών αγαθών ενσωματώνουν ελάχιστη εγχώρια υπεραξία (εισάγονται έτοιμα προς διάθεση και κατανάλωση) κατά συνέπεια η κοστολογική τους βάση επηρεάζεται ελάχιστα από τη μείωση των μισθών.
 
Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνει, ότι ο δομικός πληθωρισμός (δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές ενέργειας και νοπών τροφίμων) καταγράφει σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνοντας για 19ο συνεχή μήνα αρνητική μεταβολή (-2,9% το Δεκέμβριο 2013).
 

Υψηλή φορολογία

 
Στους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά για τη μείωση των τιμών κατατάσσει ο Αθ. Σκορδάς και την υψηλή φορολογία. 
 
Παρόλα αυτά, σημειώνει ο υφυπουργός, οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στις τελικές τιμές των τροφίμων φαίνεται να είναι συγκρατημένη, «καθώς μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης του κόστους εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας έχει απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat όπου έχουμε σταθερά τους τελευταίους μήνες το χαμηλότερο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 
Ο κ. Σκορδάς παραπέμπει μάλιστα και στον πληθωρισμό των άλλων χωρών της Ευρώπης που διέρχονται σοβαρή δημοσιονομική κρίση, λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα αντιμετώπισής της, «όπου ο πληθωρισμός είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο της χώρας μας».
 

Σύμμαχοι οι πιο φτωχοί

 
Στην προσπάθεια μείωσης των τιμών συμβάλλει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, και η αφύπνιση των καταναλωτών σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση.
 
«Οι θεσμικές αλλαγές και η αφύπνιση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση, ασκούν σημαντική πίεση στις τιμές» σημειώνει ο υφυπουργός.
 
Αναφερόμενος δε στις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών και την προστασία του καταναλωτή αναφέρει την αξιοποίηση του έργου και των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι «σύμμαχός μας στην προσπάθεια», τη συνολική αναθεώρηση των αγορανομικών διατάξεων και τη θέσπιση σύγχρονων κανόνων διακίνησης και παροχής προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ.