Η αμερικανική NSA, καθώς και η βρετανική GCHQ είχαν την Τουρκία ψηλά στη λίστα των «χωρών στόχων», την ίδια ώρα που συνεργάζονταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παρακολουθήσεις του PKK, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, που κάλεσε τον αμερικανό επιτετραμμένο, τον πιο υψηλόβαθμο διπλωματικό αξιωματούχο των ΗΠΑ στην Τουρκία, για εξηγήσεις. 
 
 

Παγιδευμένοι οι υπολογιστές της ηγεσίας
 

Σύμφωνα με έγγραφα των οποίων γνώση επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, η Τουρκία ήταν στην κουρφαία ομάδα χωρών στόχων για παρακολουθήσεις. Οι αποκαλύψεις τυγχάνουν, φυσικά, εκτεταμένης αναφοράς στον τουρκικό τύπο.
 
Στα έγγραφα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, στέλεχος της αμερικανικής NSA έφτασε το 2006 να υπερηφανεύεται ότι η υπηρεσία «είχε απόλυτη επιτυχία στην παρακολούθηση των υπολογιστών της τουρκικής ηγεσίας».
 
Ανάλογη ήταν και η «επιτυχία» στην παρακολούθηση των επικοινωνιών των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ουάσινγκτον και στον ΟΗΕ (στα κεντρικά της Νέας Υόρκης).
 
Όσον αφορά τη βρετανική πλευρά, το ενδιαφέρον του Λονδίνου «επικεντρωνόταν» σε ζητήματα ενέργειας. Στόχος ήδη από το 2008 ήταν ιδιαίτερα η πρόσβαση στις επικοινωνίες του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας (και συγκεκριμένα του τότε υπουργού Χιμλί Γκιουλέρ) αλλά και τριών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αναφορές.
 

Συνεργασία με την NSA για το PKK

Το ντοσιέ εγγράφων το οποίο επικαλείται το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι η παράλληλη συνεργασία της NSA με τις τουρκικές υπηρεσίες ήταν στενή όσον αφορά την παρακολούθηση του κουρδικού PKK. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι παραδίδονταν πληροφορίες και δεδομένα στην Άγκυρα που «συνέβαλαν στην εξόντωση ή τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών του κινήματος».
 
Η συνεργασία ήταν τόσο στενή, ώστε υπήρξαν περίοδοι που παραδίδονταν κάθε έξι ώρες στοιχεία για τη θέση των κινητών τηλεφώνων ηγετικών στελεχών του PKK -και σε περιόδους στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, ακόμη και ανά ώρα.