Ο Μ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Οι Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, ζεσταίνοντας τις μηχανές για τη σημερινή συνάντηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Πέμπτη ότι η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την λύση της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ως στόχο «μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν έναν γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς όρους. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για συμφωνία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο γεωγραφικού προσδιορισμού, υπό προϋποθέσεις, καθιστώντας σαφές ότι «ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα».

Είχε τονίσει ότι θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής» η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απαντώντας στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο. «Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της “Μακεδονίας” και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε προ ημερών πως είναι σημαντικό το πώς θα υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη μια λύση που δεν θα αμφισβητεί την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας».