Στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στα Βαλκάνια, ο Ν. Κοτζιάς μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στην ΠΓΔΜ για να συναντηθεί με τον Ν. Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο υπουργοί και οι αντιπροσωπείες τους θα ολοκληρώσουν τις συζητήσεις τους περί τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο Ν. Κοτζιάς μαζί με το Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, από το Βελιγράδι, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την ονομασία αν δεν υπάρξουν πραγματικοί συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές.
«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές. Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».
Απορρίφθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ
Το βράδυ της Τετάρτης απορρίφθηκε από την Βουλή της ΠΓΔΜ η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, που κατέθεσε το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 40 βουλευτές (ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης), ενώ 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού την καταψήφισαν.
Το VMRO-DPMNE είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι στους δέκα μήνες διακυβέρνησης της έχει αποτύχει οικτρά. Το VMRO-DPMNE έχει ταχθεί ανοικτά κατά των προτάσεων της κυβέρνησης Ζάεφ για την ονομασία της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι το εθνικιστικό κόμμα απείχε εδώ και τρεις μήνες από τις εργασίες της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προφυλακίσεις βουλευτών και στελεχών του για τα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017, όταν υποστηρικτές του κόμματος και του τότε ηγέτη του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και αλβανικών κομμάτων, προσπαθώντας να αποτρέψουν την μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα.