Στη Βολιβία και στη διοικητική της πρωτεύουσα, Λα Παζ, βρίσκεται η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, μέλος της αντιπροσωπείας που παρακολουθεί ως παρατηρητής την εκλογική διαδικασία, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Βολιβίας.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8.00 το πρωί (3.00 μ.μ  ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν οκτώ ώρες αργότερα. Οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βολιβία άνοιξαν πριν από λίγες ώρες (είναι 7 ώρες πίσω από την ώρα Ελλάδας) και  είναι κοινή εκτίμηση ότι το φαβορί είναι και πάλι ο Έβο Μοράλες, ο οποίος αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν θα είναι πρόεδρος για τρίτη φορά.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν όχι μόνο τον πρόεδρο της χώρας και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή και στο Κογκρέσο,  αλλά και κάθε εκπρόσωπο του λαού της Βολιβίας, ακόμα και στους διεθνείς οργανισμούς που εκπροσωπείται η χώρα.

Στη συνάντηση που είχε ο Έβο Μοράλες με τους ευρωβουλευτές της αριστερής αντιπροσωπείας -συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος-  τους ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι «η πλήρης και καθολική συμμετοχή της κοινωνίας στα κοινά, ώστε αυτή η ίδια να μετασχηματίσει την εξουσία». Σύμφωνα με τη Σοφία Σακοράφα, με την οποία επικοινώνησε το ΤΡΡ,  τους μίλησε επίσης για το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα τοπικά συμβούλια στη Βολιβία, ενώ έδωσε μεγάλο βάρος στο θέμα της εξουσίας στην κοινωνία.

Η ψηφοφορία στη Βολιβία είναι υποχρεωτική και όποιος δεν ψηφίζει, δεν μπορεί να πραγματοποιεί τραπεζικές συναλλαγές,  ούτε να ταξιδεύει εκτός της χώρας.
Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, που θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα exit poll.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο  Έβο Μοράλες συγκέντρωνε  γύρω στο 59%.