Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την πρόεδρο του ομίλου, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εταιριών προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα.

«Η Ελλάδα έχει δύο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: τη γεωγραφική της θέση και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτά τα δυο πλεονεκτήματα καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρία σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες δίνει προστιθέμενη αξία, ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΖΤΕ τόνισε ότι η εταιρία δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως, τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητες της ΖΤΕ.

Η κινεζική εταιρία είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες και η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη. Το 2015 είχε έσοδα 13.7 δισ. ευρώ και κέρδη 85 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία ΖΤΕ -FORTHNET

Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη μάλιστα στη Σαγκάη μνημόνιο συνεργασία της ΖΤΕ με την ελληνική FORTHNET για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.


Πρόσθετες επενδύσεις υπόσχεται η Cosco

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco τονίζοντας πως πρόκειται για σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών. «Οι σχέσεις των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην Ε.Ε. του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη», είπε.

«Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε μια σειρά από επενδύσεις και θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ είπε πως τα Θριάσιο μπορεί να γίνει logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων.

Oλοκληρώνεται το ταξίδι στην Κίνα

Στην Σαγκάη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

Τέλος, πριν την αποχώρησή του ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ και θα επισκεφθεί το μουσείο της πόλης.