Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, όπως δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ, διεξήχθη συζήτηση σε καλό κλίμα που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των δύο χωρών και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση στην ΠΓΔΜ.  Όπως δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εμπειρίες που είχε στο παρελθόν από συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς. 

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε στον Αλβανό πρωθυπουργό στρατηγική επισκόπηση του τρόπου που αναπτύσσεται και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ράμα, ο Κοτζιάς επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία ως κεντρικός ομιλητής στο πανεπιστήμιο των Τιράνων με θέμα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.


Συνάντηση με Αναστάσιο

Εν τω μεταξύ, μήνυμα ενότητας στην Ορθοδοξία ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος κατά τη συνάντηση που είχε, χθες το βράδυ, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Μολονότι δεν ήταν το βασικό θέμα  η συζήτηση για τη Σύνοδο της  Κρήτης, δεν μπορούσε να μην συμπεριληφεί στη φιλική κουβέντα των δύο ανδρών πέρα από την εκατέρωθεν ιδιαίτερη ενημέρωση για τα πολιτικά και θρησκευτικά δρώμενα στους τομείς τους που διεξήχθη στην κατ'ίδίαν συνάντηση που ακολούθησε χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων.

Η αναφορά έγινε ενόψει και όλων των δυσκολιών της Συνόδου για μία προσπάθεια που γίνεται μετά από χίλια και πλέον χρόνια για την ενότητα της Ορθοδοξίας, η οποία θα μπορούσε να είναι «άλλη έκφραση της ενότητας της ορθοδοξίας ως απόδειξη της μη προσκόλλησης στο παρελθόν».

«Το πιο σημανικό που έχουμε να δώσουμε στον κόσμο» τόνισε ο κ.κ. Αναστάσιος είναι ένα μήνυμα ενότητας και ότι αυτή η Ορθοδοξία δεν είναι ένας φύλακας-μουσείο , είναι μία αποστολή στον σύγχρονο κόσμο, στις ανησυχίες και στις δυσκολίες».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είναι μία ανοιχτή ορθοδοξία, δεν μπορεί να είναι μία κλειστή που ασχολείται αδιάκοπα με επιμέρους θέμματα του παρελθόντος. Σην Τρίτη χιλιετία, λέμε, ας αρχίσουμε να είμαστε μαζί, έχουμε τις δυνατότητες αυτές πολύ περισσότερο».