Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τη διοίκηση της Fraport Greece, με επικεφαλής τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Στέφαν Σούλτε, μια μέρα μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας για παραχώρηση των 14 αεροδρομίων για σαράντα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τη Τρίτη τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, πέρασαν στην κυριότητα της εταιρίας μετά την καταβολή από την κοινοπραξία του συνολικού προκαταβολικού ποσού ύψους 1,234 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Ικανοποίηση της εταιρίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Ζίνελ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της παραχώρησης των αεροδρομίων, υποστηρίζοντας πως οι 14 πύλες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων. Έχει αποδειχθεί ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως δυναμικές “οικονομικές μηχανές” για τις περιοχές που εξυπηρετούν. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη που λάβαμε σε όλη τη χώρα και προσβλέπουμε σε μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις».

Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του Στέφαν Σούλτε, που έκανε λόγο για «βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών από όλο τον κόσμο μέσω της αναβάθμισης και της επέκτασης των εγκαταστάσεων και της βελτίωσης των λειτουργικών διαδικασιών, των υπηρεσιών και των εμπορικών χώρων».

Τέλος, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, τόνισε ότι «με τη μεγαλύτερη καταβολή χρημάτων για παραχώρηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ο Όμιλος Κοπελούζου και η Fraport AG υλοποιούν τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα. Πρόκειται για μία ατράνταχτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε στην ελληνική οικονομία και μία έμπρακτη ενίσχυση των προοπτικών της. Θεωρούμε ότι η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων θα αποτελέσει το εφαλτήριο επανεκκίνησης της οικονομίας και στοχεύουμε στη βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας, μέσω του ελληνικού τουρισμού που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

Κατά τη συμφωνία, τα έσοδα του Δημοσίου αναμένεται να φτάσουν μακροπρόθεσμα τα 10 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να αναλαμβάνει την υποχρέωση για επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Επενδύσεις για τις οποίες το TPP έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ, αποκαλύπτοντας το σχεδιασμό της εταιρείας για «Επένδυση με τον πόνο του Δημοσίου».

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση με κοινοπραξία πέντε τραπεζικών ομίλων:

Alpha Bank: 284,7 εκατ. ευρώ
Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης: 62,5 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: 186,7 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 280,4 εκατ. ευρώ
Παγκόσμια Τράπεζα: 154,1 εκατ. ευρώ