Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θα έχει το Σάββατο  στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί  το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων και τις ενστάσεις των Γερμανών στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωσή του, που έχουν καταγραφεί επισήμως και ανεπισήμως το τελευταίο διάστημα.

Ο Α. Τσίπρας κουβαλά στη βαλίτσα του τα θετικά μηνύματα που έχει πάρει από την Κομισιόν αλλά και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ωστόσο, η σκληρή στάση του Βερολίνου, αλλά και η σταθερή θέση του ΔΝΤ για την εφαρμογή του συμφωνημένου μέτρου της νέας περικοπής συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ρίχνουν σκιές στη γραμμή της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, σχετικά με τις κατηγορίες για νέο μνημόνιο και νέες περικοπές. «Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι θα κόψουμε συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από το 3ο μνημόνιο, ότι θα φέρουμε 4ο μνημόνιο. Εμείς αποφασίσαμε να φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του 4ου μνημονίου -και τα αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη. Το πρώτο …μέτρο είναι η επιστροφή των αναδρομικών, έρχονται και άλλα, όλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, και θα λέτε «ναι» σε όλα όπως λέγατε «ναι» σε όλα τα μέτρα του μνημονίου».