«Τέλος Απριλίου οι εκλογές»
Στην αποκάλυψη ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου, προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. «Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, που άνοιξε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γ. Παπανδρέου έκανε μια ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή, εάν θα συμμετέχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο.
«Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα»
Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ως εγγυητής της ενότητας, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στον Ιανουάριο θα συνέλθει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο. «Δεν ήμουν άτολμος, θα κάνω το καθήκον μου αλλά δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα», τόνισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα «συμφέροντα», επισημαίνοντας ότι θα εξακολουθήσει να τα πολεμά από οποιαδήποτε θέση.
Διαδοχολογία
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της διαδοχής είναι αυτό που μονοπωλεί τη συζήτηση.
Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να μην επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά του, και να προτείνει νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με τον νέο χρόνο, λέγοντας ότι η σημερινή είναι απλώς μια γενική συζήτηση.
Aμέσως μετά πήρε τον λόγο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, που σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα όσα λέγονται για το «τέλος της δημοκρατικής παράταξης» λέγοντας ότι «καλούμαστε για μια ακόμη φορά, να διαψεύσουμε Κασσάνδρες».
«Παρών» για τη διαδοχή ο Ευ. Βενιζέλος
Στη συνέχεια ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι σέβεται τις ανοιχτές διαδικασίες και μιλώντας για τον εαυτό του, ουσιαστικά δήλωσε «παρών» για την ηγεσία, λέγοντας ότι ανέλαβε το φορτίο του υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένες τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. «Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον. Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».
Θέμα ηγεσίας από πρωτοκλασάτα στελέχη
Μιλώντας, στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας και παραμονής του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σχολιάζοντας μια φράση του κ. Παπανδρέου ότι “θα κάνω το χρέος μου”, ζήτησε διευκρίνηση “ποιό απ΄ όλα” τα χρέη εννοεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες δεν βοηθούν κανέναν. Και πρότεινε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν, να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρει σχετικές αποφάσεις.
Νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου στην τοποθέτησή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις Μ. Χρυσοχοΐδη και Ι. Μίχα, που έθεσαν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας το συντομότερο και πρότειναν άμεση έναρξη των διαδικασιών διαδοχής.
Αναμένονται οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων κορυφαίων στελεχών και υπουργών.
Σε «θολό τοπίο»
Εν μέσω ευθείας αμφισβήτησης και προβληματισμού για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το «προσδόκιμο ζωής» της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και κυριως για την επόμενη μέρα στο κυβερνών κόμμα, ξεκίνησε στις 16:00 η συνεδριάση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο παίρνουν μέρος και όλοι οι εν ενεργεία υπουργοί του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, στις επαφές που είχε με στελέχη του κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, ούτε έχει υπαινιχθεί το παραμικρό για τη διεξαγωγή συνεδρίου.
Ως εκ τούτου, ακόμα και το σενάριο της διαρχίας για παρατεταμένο διάστημα, και της σταδιακής αποχώρησης του τέως πρωθυπουργού από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Βεβαίως, αυτό θα συναρτηθεί και από το πόσο εμφανώς θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία του κόμματος, αλλά και όσοι «βλέπουν» προς τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών.
Το βέβαιο είναι ότι εφόσον προκύψουν ειδήσεις, αργά το απόγευμα της Τρίτης, θα επηρεάσουν άμεσα τα τεκταινόμενα στην κυβέρνηση: τη σύνθεσή της, το έργο της, ακόμα και τον βίο της. Η κυβέρνηση Παπαδήμου εξακολουθεί να είναι πρωτίστως μια κυβέρνηση, κατ' εξοχήν, του ΠΑΣΟΚ.
Αντίστροφα, το αν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του – ή έστω μέρος αυτών– ο Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο, σε σχέση με την τωρινή κυβέρνηση και το «αύριο» του ΠΑΣΟΚ, θα επικαθορίσει και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στο κεντρεικό πολιτικό σκηνικό, αναγκάζοντας όσους διεκδικούν την αρχηγία και όσους εξετάζουν και άλλα πολιτικά σχέδια, να κάνουν γρήγορα τις επόμενες κινήσεις τους.