Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε την Κυριακή επικοινωνία τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και καταδίκασαν από κοινού τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Τραμπ και Άμπε «επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους». Παράλληλα, συμφώνησαν στην ανάγκη επιβολής από τον ΟΗΕ σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Υπενθυμίζεται ότι η Β. Κορέα ολοκήρωσε την Κυριακή επιτυχώς τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στη κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ για την δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
«Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν, όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Πούτιν ζητά «ψυχρή» αντιμετώπιση
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ (πρωτεύουσα της Β. Κορέας) «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ωστόσο ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι δύο πρόεδροι κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πυρηνικοποίηση της χερσονήσου είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.