Την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και την έγκριση των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εγκρίνει με σημερινή του συνεδρίαση ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Το Euroworking Group (EWG) εξέτασε το Σάββατο τα μέτρα που ψήφισε η Αθήνα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «στη βάση του τελικού σημειώματος τήρησης των συμφωνηθέντων, το EWG συφώνησε πως οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τα μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση».
Όσον αφορά το πόσο των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ESM θα μεταφέρει στο ΤΧΣ κατά περίπτωση κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και όχι εξ ολοκλήρου το ποσό.
Παράλληλα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων Η συμφωνία με τους δανειστές και η ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Βάσει του προγραμματισμού, το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αφού είναι έτοιμη η λίστα των προαπαιτούμενων.
Μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τονίζει επικεφαλής του ESM
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ένα ρυθμό που να είναι βιώσιμος ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει τις κοινωνικές υποδομές που αναμένεται από μια δυτική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην South China Morning Pos
Ο επικεφαλής του ESM, ανέφερε ότι αυτό είναι πιθανό επειδή αφενός οι όροι δανεισμού είναι αρκετά ευνοϊκοί. «Χρεώνουμε πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μεγάλης διάρκειας λήξεις. Ως εκ τούτου το ίδιο το χρέος δεν είναι πολύ σημαντικό όταν προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το φορτίο χρέους για την Ελλάδα»
Ο ίδιος εκτιμά πως είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι υποδηλώνει η αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Είναι κάπως συγκρίσιμο με την Ιαπωνία, η οποία έχει χρέος/ΑΕΠ σχεδόν 250% αλλά προφανώς η Ιαπωνία δεν έχει κανένα πρόβλημα να το εξυπηρετήσει διότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά.
Ο επικεφαλής του ESM θεωρεί ότι η «άλλη πλευρά της εξίσωσης» είναι πραγματικά, ποια είναι η λογική προσδοκία για ανάπτυξη για την Ελλάδα στο μέλλον.
«Βλέπουμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε το περασμένο έτος με τις σωστές πολιτικές. Φέτος αυτό διεκόπη διότι η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε στις αρχές του έτους, προσπάθησε μια διαφορετική προσέγγιση για 6-7 μήνες. Αντέστρεψαν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα μπήκε ξανά σε μπελάδες. Αλλά γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία του περασμένου έτους και από την αξιολόγηση των θεσμών, ότι με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει καλές επιδόσεις ανάπτυξης», τόνισε.