Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, πρόκειται για τον 57χρονο Robert L. Dear ο οποίος, ένα 24ωρο πριν, είχε εισβάλει στην συγκεκριμένη κλινική και με ένα τουφέκι το οποίο έφερε επάνω του πυροβόλησε και σκότωσε τρία άτομα, ο ένας από τους οποίους αστυνομικός και τραυμάτισε άλλα εννέα. 

Παρότι μέχρι στιγμής δεν  έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του Dear και με δεδομένο πως το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα παρέχει υπηρεσίες αμβλώσεων, κάτι που το έχει κάνει πολλές φορές στόχο διαμαρτυριών από ακτιβιστές που αντιτίθενται στις εκτρώσεις, οι υπόνοιες των Αρχών προσανατολίζονται στον φανατισμό. 

Φανερά εκνευρισμένος και για το τελευταίο περιστατικό τυφλής βίας ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έδειξε να προβληματίζεται για την ευκολία με την οποία μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος στις ΗΠΑ να αποκτήσει ένα όπλο: 

«Πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε κάτι ώστε να μην μπορούν πλέον να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πολεμικά όπλα όσοι δεν έχουν καμιά δουλειά να τα κρατούν», δήλωσε συγκεκριμένα, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «Φτάνει πιά».