«Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων» δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Κάιρο ο Βίκτορ Σοροτσένκο, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), τονίζοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».

Οι ειδικοί πρόβαλαν ως πιθανή την υπόθεση της διάλυσης του αεροσκάφους εν πτήσει λόγω του τρόπου με τον οποίο διασκορπίστηκαν τα συντρίμμια.

Ρωσία και Αίγυπτος λένε όχι στα σενάρια περί «κατάρριψης»


«Οι ισχυρισμοί ότι τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς»  δήλωσε ο ρώσος υπουργός Μεταφορών.
 
Με τον ίδιο τρόπο μίλησε και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, που θεώρησε ότι πιθανότερο στην παρούσα φάση θεωρείται το τεχνικό πρόβλημα. 

Όπως προσθέτουν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, όλοι οι επιβάτες ήταν Ρώσοι, εκτός από τρεις Ουκρανούς. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ανακήρυξε την 1η Νοεμβρίου ως μέρα πένθους για τη χώρα.

Το αεροπλάνο ταξίδευε στο αιγυπτιακό θέρετρο Sharm El-Sheikh ερχόμενο από την Αγία Πετρούπολη.  Το Airbus A-321 ανήκει στην αεροπορική εταιρεία Kogalymavia, μια μικρή αεροπορική εταιρεία με έδρα στη Δυτική Σιβηρία. Στο σκάφος επέβαιναν 224  άτομα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν κι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι  πιθανό η υπόθεση της διάλυσης του αεροσκάφους εν πτήσει λόγω του τρόπου με τον οποίο διασκορπίστηκαν τα συντρίμμια.

Από το σημείο της συντριβής, στην περιοχή της Χασανά περίπου 70 χλμ. νότια του Ελ Αρίς, έχουν περισυλλεχθεί 163 σοροί.

Παίρνει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο, υποστήριξε σήμερα ότι ήταν το ίδιο που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. «Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι», ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος «Aamaq» ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς των ισλαμιστών, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς».