Το EWG προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία επί της αρχής. Αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος εφαρμοστικός νόμος που θα φέρει προς ψήφιση, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, τους έμμεσους φόρους, τις περικοπές μισθολογικού κόστους και τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια.
Στη Βουλή θα οδεύσει και ο μηχανισμός που θα δίνει δικαίωμα αυτόματης περικοπής μέσω Προεδρικού Διατάγματος, όλων των δαπανών του δημοσίου σε περίπτωση αποκλίσεων, με εξαίρεση όσες συνδέονται με την άμυνα ή συγκεκριμένα επιδόματα.
Μέτρα 5,8 δισ., «κόφτης»…
Στόχος είναι μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τα μέτρα των 5,8 δισ. ευρώ, αλλά και τον μηχανισμό, γνωστό και ως «κόφτη». Οι δανειστές έκαναν σαφές ότι μόνο μέσα από αυτή την οδό θα ξεκλειδώσει, έστω και χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά μόνο με την συνεργασία του, το πακέτο των δόσεων από τον ESM.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι δόσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν το αρχικό ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί για τον Δεκέμβριο.
…και στο βάθος χρέος
Σχετικά με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρόκεται για ζητήματα που θα επιχειρηθεί να κλείσουν επίσης στο τακτικό Eurogroup, χωρίς όμως να είναι δεδομένο.
Προς το παρόν, το EWG και ειδικοί πρόκειται να εξετάσουν τις ανάγκες του χρέους, τα κριτήρια, καθώς και τους όρους ενεργοποίησης παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν σε βάθος χρόνου και πιο συγκεκριμένα, σε τρία στάδια, έως το 2019 και αργότερα.
Επιπλέον, οι παρεμβάσεις για το χρέος θα συνδεθούν άρρηκτα με την τήρηση των όρων του μνημονίου και κυρίως με το δημοσιονομικό σκέλος, κάτι που συνεπάγεται δημοσιονομική προσαρμογή διάρκειας δεκαετιών.
Πλεόνασμα και νέα ορόσημα
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για την δημοσιονομική προσαρμογή και τις παρεμβάσεις στο χρέος εξήγησε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή στο μέσο του 2018 ή στην αρχή του 2019.
«Δεν ζητάμε νέους όρους, αλλά ό,τι είναι στο πρόγραμμα», εξήγησε. Σε αυτά τα συμφωνηθέντα περιλαμβάνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι, διευκρίνισε.
Υπενθύμισε ότι στο μνημόνιο υπάρχει αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ενώ διευκρίνισε ότι στο απώτερο μέλλον θα πρέπει να εξεταστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί για σειρά από νέα ορόσημα.
Αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικά
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που θα συμφωνηθεί μέχρι και τον Ιούνιο.
Ο δε μηχανισμός-«κόφτης» θα ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο με την επικύρωση των ετήσιων στοιχείων από την Eurostat, εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, αυτόματη περικοπή δαπανών, οι οποίες αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα να «αντικαθίστανται με διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι το πρόγραμμα θα είναι σε τροχιά εφαρμογής».
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο μηχανισμός βασίζεται στην ελληνική πρόταση.
Τέλος, στην ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνεται ότι τα μέτρα για το χρέος θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες.