«Υπάρχει κινητικότητα στο θέα της υγείας» ήταν η δήλωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του και άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει τις ασφαλιστικές αγορές που δημιουργήθηκαν με τον νόμο του «Obamacare» να καταρρεύσουν, ώστε να αναγκαστούν οι Δημοκρατικοί να συνεργαστούν για να μη μείνουν χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την απώλεια πλειοψηφικής στήριξης του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, ο Ντ.Τραμπ, έγραψε: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να καταργήσουν το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα υγείας από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θ' ακολουθήσουν!»


Ο Μιτς Μακ Κόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα πιέσει για ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα που θα ανακαλέσει τον νόμο Obamacare, μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει πλειοψηφία μετά από αντίσταση από γερουσιαστές του ίδιου του τού κόμματος.

Μηδαμινή η στήριξη

Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, καθώς το κόμμα στη Γερουσία δεν έχει το περιθώριο να χάσει πάνω από δύο ψήφους, ενώ τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους σε κάποια τέτοια κίνηση, ενώ από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν για την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου που καταργεί το Obamacare, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για την βελτίωσή του.


23 εκατ. Αμερικανοί χωρίς ιατρική κάλυψη

Σύμφωνα υπολογισμούς μίας ανεξάρτητης υπηρεσίας του αμερικανικού Κογκρέσου το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλιση στις ΗΠΑ που στοχεύει στην απόσυρση του Obacare, θα έχει αντίκτυπο περίπου σε 23 εκατομμύρια Αμερικανούς, καθώς αναμένεται να χάσουν την ασφάλιση τους.
 
Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανέφερε επίσης ότι τα κρατικά ελλείμματα θα μειωθούν κατά 119 δις δολάρια (106 δις ευρώ) μεταξύ του 2017 και του 2026, με το ίδιο νομοσχέδιο.