Ο νέος, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, πρόεδρος του Εκουαδόρ, είναι το πρώτο άτομο με παραπληγία που εκλέγεται στη θέση του αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με ο Telesur, ο Μορένο δέχθηκε πυροβολισμούς το 1998, και από τότε κάθεται σε αναπηρική καρέκλα. Κατά την προεκλογική περίοδο προέταξε την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία για τα άτομα με αναπηρία, την υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και τη δέσμευσή του να επεκτείνει τα κοινωνικά προγράμματα του απερχόμενου προέδρου, Ρ. Κορέα.
 
Σημειώνεται πως ο νέος πρόεδρος, κατά την περίοδο 2007-2013 θήτευσε ως αντιπρόεδρος στο πλευρό του Κορέα, ενώ ακολούθως ορίστηκε ως ειδικός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη για την αναπηρία και την προσβασιμότητα.
 
Στις εκλογές συμμετείχαν περί τα 12,5 εκατ. ευρώ πολίτες του Εκουαδόρ, καθώς και σχεδόν 400.000 μετανάστες που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί πως εκλογικά κέντρα είχαν στηθεί στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη.
 
«Είναι μια καθοριστική στιγμή για την περιοχή, λόγω της αντίδρασης της άκρας δεξιάς τα τελευταία χρόνια. Οι εκλογές του Εκουαδόρ είναι πολύ σημαντικές» δήλωσε κατά την εκλογική διαδικασία ο Ρ. Κορέα. Πράγματι, σημειώνεται πως το Εκουαδόρ κρατά το κόμμα του σοσιαλιστή Κορέα στην εξουσία, την ώρα που Βραζιλία και Αργεντινή πραγματοποιούν δεξιές στροφές.
 
Στο πλευρό του νέου προέδρου Μορένο, αναμένεται να βρεθεί σε θέση αντιπροέδρου ο Χόρχε Γκλας, ο οποίος επίσης έχει θητεύσει στη διοίκηση Κορέα. Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου.
 
Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, η διαδικασία ήταν διαφανής και επιτυχημένη, ενώ χαρακτηριστικό το γεγονός πως ζήτησε από όλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα. Με το Συμβούλιο συμφώνησε και ο πρώην Ουρουγουανός πρόεδρος, Χοσέ Μουχίκα, που παρακολούθησε τη διαδικασία των εκλογών ως μέλος της εκλογικής αποστολής της Ένωσης Εθνών της Νοτίου Αμερικής, μαζί με άλλους διεθνείς παρατηρητές, σημειώνοντας πως η διαδικασία ήταν «διαφανής».
 
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως όλοι οι παρατηρητές συμφώνησαν με αυτή την παραδοχή, ο αντίπαλος του Μορένο, Γκ. Λάσο, ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, τα οποία σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, «έβγαλαν» αυτόν και τους υποστηρικτές του στους δρόμους, με τους αρχικούς πανηγυρισμούς να δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση. 

Διεθνείς αντιδράσεις

Η εκλογή Μορένο έφερε ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του Εκουαδόρ, όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από τη διαμαρτυρία του αντιπάλου του, που κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντιδράσουν «ειρηνικά» και να πιέσουν για επανακαταμέτρηση, πλήθος δυτικών ΜΜΕ  αναφέρονται στην κατηγορία που επισύρει ο Λάσο. Παράλληλα, ο Μορένο δέχθηκε πλήθος συγχαρητηρίων, από ηγέτες και προσωπικότητες.

Για μεγάλη νίκη «των ανθρώπων του Εκουαδόρ» έκανε λόγο ο Έβο Μοράλες από τη Βολιβία, ενώ ο Νικολά Μαδούρο έδωσε συγχαρητήρια στο Εκουαδόρ, καθώς «η επανάσταση των πολιτών θριάμβευσε».


Θερμά υποδέχτηκε την εκλογή Μορένο και ο Τζούλιαν Ασάντζ, που απολαμβάνει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, και ο δεξιός υποψήφιος τον είχε «προειδοποιήσει» να εγκαταλείψει την πρεσβεία εντός 30 ημερών στην περίπτωση εκλογής του.