Ο κ. Κάμερον, δήλωσε ότι οι πιέσεις από τη Δύση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, δημιουργούν ένα τοπίο το οποίο εξοβελίζει τη Ρωσία από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. 

Οι δηλώσεις αυτές «φωτογραφίζουν» τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία την οποία, όπως είχε δηλώσει παλιότερα ο Κάμερον, δεν αφήνει να αναπτυχθεί.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα λογικευτούν και θα αναγνωρίσουν ότι πρέπει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να αναπτυχθεί ως ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα, ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές.

Εάν η Ρωσία υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προς την ελευθερία και ευθύνη της Ουκρανίας, ενδεχομένως οι κυρώσεις να αρθούν… εάν όμως συνεχίσει να συμβάλει στην κλιμάκωση της κατάστασης τότε είναι πιθανό να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, είναι τόσο απλό», είχε τονίσει πρό ημερών ο Κάμερον.

Σε νέα τοποθέτηση του εχθές το βράδυ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλησε να «στριμώξει» ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Πούτιν, αναφέροντας: «Πρέπει να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Η βρετανία δείχνει τον δρόμο, σιγουρεύοντας ότι θα υπάρξουν κυρώσεις απέναντι τους.

Αυτό που μας δείχνει η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, είναι ότι δεν υπάρχει χώρος, με τις υπάρχουσες συνθήκες, για την ύπαρξη της Ρωσίας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

«Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση μας», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «ως προς αυτό το σκέλος, τα συμφέροντα της δημοκρατίας και της Βρετανίας ταυτίζονται».

Πούτιν: Χτίζουν νέο Τείχος του Βερολίνου. Να σεβαστεί όλες τις περιοχές της η Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος, αναφέρθηκε στο ρωσικό ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 0,6% – 0,7% στο δεκάμηνο, περνώντας «στα ψιλά» την μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος. Το ρούβλι κινείται σε χαμηλά ετών, καθώς τη Δευτέρα υπέστη «μίνι κράχ», και υποχώρησε στα 67 δολαρια.

Ωστόσο, ο Πούτιν διατήρει την αισιοδοξία του και πιστεύει ότι η Ρωσία θα καταφέρει να περάσει το εμπόδιο αυτό. «Παρά τη θυελλώδη κατάσταση στις αγορές, τα ρωσικά έσοδα θα είναι υψηλότερα των εξόδων. Η ανατίμηση του ρουβλίου είναι αναπόφευκτη, ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν θα εξαντλήσει απερίσκεπτα τα αποθεματικά της», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλά, δείχνει να αισθάνεται σίγουρος για τις αντοχές του ρωσικού λαού, δηλώνοντας ότι «η δυσμενής οικονομική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια στο δυσμενέστερο σενάριο. Η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στις δυσκολίες αν συνεχιστούν».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση που τυγχάνει η χώρα του, τονίζοντας πως «ότι κι αν κάνει η Ρωσία, αντιμετωπίζεται με κρτιτική και αντίθεση», ενώ αναφερόμενος στην επέκταση του ΝΑΤΟ πρός την ανατολική Ευρώπη, υπερέβαλλε λίγο, καθώς δήλωσε ότι «Είναι σαν να χτίζεται ένα νέο Τείχος του Βερολίνου γύρω μας».

Σχετικά με την Ουκρανία, που σύμφωνα με τον Κάμερον πιέζεται πολύ από τους Ρώσους, απάντησε πως θα πρέπει το Κίεβο να σταματήσει τον «οικονομικό αποκλεισμό» στις ανατολικές περιοχές του.

«Η θέση μας στην Ουκρανία πρέπει να δείξει στους εταίρους της Ρωσίας ότι οφείλουν να σταματήσουν να χτίζουν αυτό το τείχος. Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, πρέπει να σεβαστεί όλες τις περιοχές της». Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυση της κρίσης με την Ουκρανία, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείτε και ο Ποροσένκο.

Σχήμα οξύμωρο η δημοτικότητα του Πούτιν

Σύμφωνα με το αμερικανικό Associated Press και το κέντρο ερευνών NORC, το 81% των Ρώσων εμφανίζονται να υποστηρίζουν αρκετά ή πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ποσοστό αυτό προκαλεί εντύπωση, αφού οι ρώσοι πολίτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Μόσχας, βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα Μοσχοβίτες δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί από τις κυρώσεις (λόγω της υπόθεσης με την Ουκρανία) σε βάρος της Ρωσίας, ενώ αναφέρουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, συγκριτικά με πριν τρία χρόνια.