Χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας.

Έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, τα Γραφεία Τύπου και το ΑΠΕ-ΜΠΕ απεργούν από τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 της Μ. Τετάρτης 27 Απριλίου

Από την ΠΟΕΣΥ ανακοινώθηκε ότι για τη Μ. Δευτέρα, 25 Απριλίου, κλήθηκαν σε συνάντηση και τα διευθυντικά στελέχη όλων των εντύπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών Μέσων. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των Ενώσεων για την πορεία του απεργιακού αγώνα.

Κούρεμα συντάξεων

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται τη Μ. Δευτέρα να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ήδη, έχει κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη.

Η πρώτη «κουρεύει» παραπάνω τις υψηλές συντάξεις, αφού τίθεται πλαφόν για τη ατομική σύνταξη στα 2.000 ευρώ (2.300 ευρώ ήταν το πλαφόν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί).

Η δεύτερη αφορά τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αφού εξαιρούνται οι διατάξεις που αφορούσαν τις εταιρείες διαχείρισης.


Από πρόσφατο συλλαλητήριο κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό (Alexandros Michailidis / SOOC)


Ζήτημα αντισυνταγματικότητας

«Το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο» σημειώνει σε γνωμοδότησή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το κυριότερο σημείο που δημιουργεί θέμα αντισυνταγματικότητας είναι, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το γεγονός ότι η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που φέρνει στις ζωές συνταξιούχων και ασφαλισμένων.


Κατ' αρχήν συμφωνία και νέα μέτρα

Εντωμεταξύ, με κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και του θεσμούς και νέο πακέτο μέτρων -που θα πρέπει να ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) και θα προστεθεί υπό τη μορφή εγγυήσεων στο βασικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ)- ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την περασμένη Παρασκευή.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ζητεί από την ελληνική πλευρά την υιοθέτηση πακέτου έκτακτων μέτρων που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να τεθούν σε ισχύ στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί για την τριετία 2016-2018.