Ο ΟΑΣΘ μπήκε και πάλι σε τροχιά «εκκαθάρισης εν λειτουργία», καθώς το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 7 πρώην μετόχων του. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ' αριθμ. 45 και 46/2017 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις των 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017. 

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ άλλων: 1) Συνιστάται Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019, 2) Λύεται η από 30.4.2001 σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και 3) Διαλύεται και εξαγοράζεται ο ΟΑΣΘ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Μετά από την αίτηση τους, ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, με διαταγή του «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε. Ωστόσο, ο Ι. Γράβαρης απέρριψε το αίτημα των παλαιών μετόχων ως προς την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Τμήμα Αναστολών απέρριψε τις δύο αιτήσεις, με το σκεπτικό πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη. Σχετικά με την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι, αναφέρεται πως δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των πολιτικών δικαστηρίων. Ακόμη, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

Πολιτικές ευθύνες βλέπει ο Παππάς

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Στέλιος Παππάς, δήλωσε την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» πως οι προηγούμενοι διοικούντες είχαν φτάσει στο σημείο να περνούν τα έσοδα, στα έξοδα έχοντας πολιτική κάλυψη. Τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς η Πολιτεία παρενέβαινε δίνοντας νομοθετική κάλυψη σε ατασθαλίες, παραβιάζοντας άλλους νόμους, ενώ υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση έλυσε τον γόρδιο δεσμό.

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος καταγγέλλει ο Σπίρτζης

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατήγγειλε προ ημερών πως υπήρξαν «κυκλώματα διαπλοκής» εντός του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Αναφέρθηκε στην ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων του Οργανισμού, όπου βρέθηκαν 700 ευρώ αντί για 38 εκατομμύρια που είχαν κατατεθεί από το κράτος και τόνισε πως εδώ και δεκαετίες δρούσε κομματικός στρατός εντός του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, είχε συλληφθεί με την κατηγορία της μη έγκαιρης καταβολής εργοδοτικών και εργατικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ ύψους σχεδόν 2.349.409,33 ευρώ, τρεις μήνες μετά τον διορισμό νέας διοίκησης στον υπό εκκαθάριση οργανισμό μεταφορών. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Χ. Στεφανίδης είχε δηλώσει τότε πως είχε καταβάλει τα μισά χρέη. «Οι εισφορές προς το ΙΚΑ αφορούσαν στον Φεβρουάριο του 2017, και σύμφωνα με το νόμο πλήρωσα το 50% και εκκρεμούσε ημερομηνία ένστασης προς το ΙΚΑ και οδηγήθηκα στον εισαγγελέα, είχα ζητήσει να συζητηθεί η ημερομηνία για την ένσταση για να εξηγήσω γιατί δεν μπορώ να πληρώσω το ποσό».