Σημειωτέον, η ΕΦΕΕ έχει να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκδώσει κοινά αποτελέσματα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, καθώς η πλειονότητα των παρατάξεων δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου πανσπουδαστικού συνεδρίου ή θέτει τους δικούς της όρους (αλλαγή καταστατικού).
Σύμφωνα με πηγές από τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία που επικαλείται το πρακτορείο, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν είναι εντελώς αρνητικές σε αυτή την προοπτική, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες συμφωνούν έστω και εν μέρει.
Η δεύτερη διαφορά, αφορά την προεκλογική εκστρατεία η οποία φέτος, για πρώτη φορά, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Η τρίτη διαφορά, είναι ότι οι κάλπες στα πανεπιστήμια στήθηκαν περίπου έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και από αυτή την άποψη συνιστούν ένα είδος σφυγμομέτρησης για τα κομματικά επιτελεία.
Ουσιαστικό διαφοροποιητικό στοιχείο η ψήφιση της αναγνώρισης, χθες μόλις, από την κυβέρνηση της αναγνώρισης των πτυχίων των ξένων κολεγίων.
Στις περυσινές εκλογές, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια η ΔΑΠ (Ν.Δ.) βγήκε πρώτη, με μικρή μείωση του ποσοστού της. Η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) καταβαραθρώθηκε, ενώ μεγάλη άνοδο κατέγραψε η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ – ΚΚΕ) και η ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπή εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ μικρότερη η ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ).
Φέτος σε ορισμένες σχολές συμμετέχει για πρώτη φορά και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο Σχέδιο Β', ενώ επίσης και οι Αγωνιστικές Κινήσεις του ΚΚΕ (μ-λ), αλλά και διάφορα ανεξάρτητα σχήματα ανά σχολή, αλλά και διασπάσεις, κυρίως της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.
Η Χρυσή Αυγή, παρά την προσπάθειά της να «στηθεί» σε κάποιες σχολές, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος.
Πέρυσι η αποχή είχε κυμανθεί σε υψηλά ποσοστά.
Τα πρώτα συμπεράσματα για τη συμμετοχή αναμένονται το απόγευμα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ, ωστόσο ως είθισται κάθε παράταξη δημοσιεύει τα δικά της αποτελέσματα.
Το TPP το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης θα αναφέρει τα αποτελέσματα βασιζόμενο στα στοιχεία της ΚΝΕ και των ΕΑΑΚ, που αν και είναι διαφοροποιημένα, είναι σχετικά παρεμφερή και αξιόπιστα.