Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα για να αντιδράσουν στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα με διώξεις της αντιπολίτευσης και γενικευμένη καταστολή. Οι αναταραχές στη χώρα ξεκίνησαν τον Απρίλιο όταν και η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεσηκώνοντας τους πολίτες καθώς το κλίμα αγανάκτησης στη χώρα σχετικά με τις συνθήκες ζωής των πολιτών είναι υψηλό.
Διαδήλωση χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Μανάγουα της Νικαράγουας με τους πολίτες να ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα αλλά και την παύση των διώξεων και των φυλακίσεων.
«Ελευθερία, εάν ο πρόεδρος δεν αποχωρήσει, θα τον διώξουμε εμείς», φώναζαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια πορείας στα νοτιο-δυτικά της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 18 Απριλίου όταν η κυβέρνηση Ορτέγα θα κατέθετε νομοσχέδιο σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων και την ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων κατά 5%. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στη μείωση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων με τις κεντρικές πόλεις της να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.
Πίσω από τις αναταραχές αυτές, κρύβεται ένα γενικευμένο κλίμα αγανάκτησης των πολιτών σχετικά με τις συνθήκες ζωής της χώρας. Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν τη χειραγώγηση της χώρας από τον Ορτέγα, ο οποίος ελέγχει το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και τις εκλογικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, κατάφερε να τροποποιήσει τους κανόνες του παιχνιδιού για να επανεκλεγεί το 2011 και το 2016.
Η διαδήλωση οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της Συμμαχίας Πολιτών για την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, μία σύμπραξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νικαράγουας, περίπου 448 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές.
Λίγες μέρες νωρίτερα, έκκληση προς την κυβέρνηση της Νικαράγουα έκανε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ώστε να σταματήσει η «εντεινόμενη καταστολή» στη χώρα αλλά και η «ποινικοποίηση» της αντιπολίτευσης.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Νικαράγουα σχολίασε ότι «οι διαδηλωτές είναι άοπλα θύματα, άνθρωποι που διώκονται, κυνηγημένοι από σκοπευτές, ενώ σκοτώνονται με πολυβόλα. Άνθρωποι που καίγονται στα σπίτια τους, πυροβολούνται στο κεφάλι στη μέση του δρόμου. Είναι κάτι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Νικαράγουα».