Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κάιρο, με νέο απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς σε επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο υπουργείο Άμυνας
aravas.png
Εξαρση βίας στο Κάιρο μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής. Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση αγνώστων στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου κοντά στο υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε ότι πίσω από τη βία βρίσκεται απόπειρα παρεμπόδισης της δρομολογημένης για την 1η Ιουλίου παράδοσης της εξουσίας από τον στρατό. Ο υποψήφιος της Αδελφότητας για την προεδρία Μοχάμεντ Μούρσι, ανέστειλε για δύο ημέρες την προεκλογική εκστρατεία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στρατιώτες και άνδρες της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή φαίνεται πως δεν παρενέβησαν για να σταματήσουν τις συγκρούσεις κοντά στο υπουργείο Αμυνας, ούτε και είχαν επέμβει σε ανάλογο επεισόδιο την περασμένη Κυριακή που οδήγησε στον θάνατο ενός ανθρώπου.
Η επίθεση στη διαδήλωση του Καΐρου είναι το τελευταίο επεισόδιο στους μήνες αναταραχής που έχουν ακολουθήσει τον τερματισμό της κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ, και έρχεται να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης μόλις τρεις εβδομάδες προτού στηθούν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών.
Οι στρατηγοί που ανέλαβαν την εξουσία από τον Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν την εξουσία σε πολιτική διακυβέρνηση την 1η Ιουλίου, όμως πολλοί είναι οι Αιγύπτιοι που δεν πείθονται και οι διαδηλώσεις για την άμεση αποχώρηση του στρατού είναι συνεχείς.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε διαδηλωτές πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ αλλά και με πυροβολισμούς. Εννέα άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε κλινική στην Αμπασίγια.
Οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή από την Κυριακή με αίτημα την άμεση παράδοση της εξουσίας από το Στρατιωτικό Συμβούλιο. Αρκετοί εξ αυτών είναι υποστηρικτές του σαλαφιστή κήρυκα Χαζέμ Αμπού Ισμαήλ, στον οποίο οι Αρχές απαγόρευσαν να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.
Στην επίθεση, πολλοί βλέπουν «δάκτυλο» του στρατού προκειμένου να θέσει τέλος στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες. Στη σκιά των επεισοδίων, ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει περισσότερο άνδρες και οχήματα στο Κάιρο για να ελέγξει τις συγκρούσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα διαλύσει ειρηνικές διαδηλώσεις.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι η βία σηματοδοτεί απόπειρα παρεμπόδισης της εξουσίας από τον στρατό την 1η Ιουλίου και ο υποψήφιός της για την προεδρία Μοχάμεντ Μούρσι ανέστειλε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δύο ημέρες την εκστρατεία του, όπως και ο έτερος ανεξάρτητος ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντούλ Μονέιμ Αμπούλ Φοτούχ.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Μαΐου και θα ακολουθήσει επαναληπτικός γύρος στις 16 και 17 Ιουνίου. Η προεδρική μάχη φαίνεται πως έχει περιοριστεί ανάμεσα στους Αμπούλ Φοτoύχ, Μοχάμεντ Μούρσι και στον πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.