Όπως αναφέριε το ΑΠΕ, σήμερα το μεσημέρι μέλη των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Ήταν μία κίνηση δήλωσης συνέχισης αυτού του αγώνα, μια συμβολική κίνηση πως εμείς οι εκπαιδευτικοί -μόνιμοι και αναπληρωτές- θα συνεχίσουμε, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου, τον αγώνα για μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών, για την κατάργηση αυτού του συστήματος που επέβαλε η κυβέρνηση στην επιλογή των αναπληρωτών, το οποίο δε θα λύσει τα προβλήματα, αλλά στην ουσία θα οδηγήσει σε απολύσεις ενός μέρους των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και σε έναν φοβερό ανταγωνισμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας.
Ερωτηθείς για το προσδοκώμενο από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποτέλεσμα,

εφόσον το νέο σύστημα διορισμών αποτελεί πλέον νόμο του κράτους διευκρίνισε: «Έχουμε μία εμπειρία πολύχρονη σε σχέση με αυτά, πολλά νομοσχέδια του υπουργείου, είτε αφορούσαν διορισμούς, είτε την αξιολόγηση, είτε άλλες πλευρές των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση τελικά δεν εφαρμόστηκαν. Και το προηγούμενο σύστημα διορισμών που επέβαλε ο νόμος 3848/2010 της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν προχώρησε».

Οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο 26 Ιανουαρίου στην Αθήνα και προσανατολίζονται να διοργανώσουν αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των ΕΛΜΕ:

Η ψήφιση του νόμου στη Βουλή, όσο πιο εσπευσμένα γινόταν, αναδεικνύει την πρεμούρα της κυβέρνησης να περάσει τα μνημονιακά μέτρα του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.. Ταυτόχρονα σε μέρα απεργίας (11/01) το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) για τους θεματικούς άξονες και τις εκθέσεις αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων δηλ. τους δείκτες και τα κριτήρια της αυτοαξιολόγησης. Στην Υ.Α. παρουσιάζονται τα ίδια κριτήρια σε πιο συμπτυγμένη μορφή με την αυτοαξιολόγηση του 2014.Με τις τελευταίες μαζικές κινητοποιήσεις μας (απεργίες, διαδηλώσεις) αναδείξαμε ότι το «προσοντολόγιο» δεν αποτελεί νέο σύστημα διορισμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά πέταγμα στην ανεργία χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων, ένα διαρκές κυνήγι αγοράς «προσόντων» από τη βιομηχανία μεταπτυχιακών, σεμιναρίων κ.ά. που έχει στηθεί στα ΑΕΙ για μια επισφαλή θέση εργασίας. Τέλος σημαίνει  απαξίωση του πτυχίου και των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει.

Η ψήφιση του νόμου για το προσοντολόγιο δεν πρέπει να σημάνει και το τέλος του αγώνα μας για την κατάργησή του. Με τις κινητοποιήσεις μας κάναμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ενάντια στα μέτρα (προσοντολόγιο, αυτοαξιολόγηση) που προωθούν περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η αναβολή για το Σεπτέμβρη του 2019 της εφαρμογής στη σχολική μονάδα του Ν.4547 για την αυτοαξιολόγηση είναι μια κίνηση της κυβέρνησης για να κλείσει το μέτωπο που πήγε να ανοίξει με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Εξάλλου έχει δρομολογήσει ήδη τα σχετικά σεμινάρια στελεχών.

Ο αγώνας ενάντια στο «προσοντολόγιο» πρέπει να συνεχιστεί, μαζί με τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νόμου
  • Διορισμό  τώρα  όλων των αναπληρωτών με βάση την συνολική  προϋπηρεσία &  τον χρόνο λήψης  του πτυχίου! Ίσα και πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Καλούμε σε παρέμβαση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Δυτ. Θες/νίκης την Τετάρτη 23/01, ώρα 1.30μμ.
  • Στηρίζουμε την πανελλαδική κινητοποίηση που καλεί η συνέλευση αγώνα της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ για το Σάββατο 26/1 στα Προπύλαια στις 12μ
  • Προχωράμε σε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την βδομάδα 28/1-1/2. Για την καλύτερη προετοιμασία της καλούμε σύσκεψη ΕΛΜΕ, Συλλόγων ΠΕ, συλλογικοτήτων αναπληρωτών, φοιτητικών συλλόγων, την Παρασκευή 25/1, στην ΕΔΟΘ, 6.30μμ.