Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η πολεμική αεροπορία του Πακιστάν αναφέρει πως κατέρριψε  δύο ινδικά μαχητικά, που είχαν παραβιάσει τον εθνικό του εναέριο χώρο στην περιοχή του Κασμίρ την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Για την περιοχή του Κασμίρ έχουν πραγματοποιηθεί δύο πόλεμοι, το 1947 και το 1965. Το 1971 πραγματοποιήθηκε η Τρίτη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Ινδία στήριξε το αίτημα του ανατολικού Πακιστάν για ανεξαρτησία. Μετά το τέλος του πολέμου προέκυψε το κράτος του Μπαγκλαντές

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Πακιστάν υποστηρίζει ότι μετά την κατάρριψη των μαχητικών οι πακιστανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον έναν πιλότο.


Το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι σκοπός τους ήταν η υπεράσπιση των εδαφών τους και όχι η κλιμάκωση του πολεμικού κλίματος. «Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα. Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε»

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ινδικής αεροπορίας Ανουπάμ Μπανερτζί ανακοίνωσε ότι δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις από το Πακιστάν. Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε άσκηση, χωρίς να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ισλαμαμπάντ. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σούσμα Σουάραζ, δήλωσε πως δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολεμική σύγκρουση με το Πακιστάν.


Την Τρίτη η Ινδία βομβάρδισε εδάφη του Πακιστάν, με την κυβέρνηση της να τονίζει πως βομβάρδισαν «εστίες εξτρεμιστών» χωρίς να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. «Η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε νωρίς το πρωί σήμερα πλήγματα από αέρος εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και τα κατέστρεψε τελείως», ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας Γκατζέντρα Σινγκ Σεχαουάτ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών (διαθέτουν και οι δύο πυρηνικά όπλα) είναι ιδιαίτερα οξυμένες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο Κασμίρ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 στελεχών των ινδικών σωμάτων ασφαλείας. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι επιτρέπει στους ισλαμιστές «μαχητές» να επιχειρούν στην επικράτειά της και της καταλογίζει ευθύνη για την επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου, με το Πακιστάν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι ΗΠΑ συνιστούν ψυχραιμία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συνομίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και δήλωσε ότι  τους κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Ενθαρρύνουμε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση με κάθε τίμημα. Ενθάρρυνα επίσης αμφότερους τους υπουργούς να δώσουν την προτεραιότητα στην απευθείας επικοινωνία και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πομπέο και πρόσθεσε πως το Πακιστάν πρέπει «να αναλάβει δράση  εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός του».