Χωρίς πρόταση εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσήλθαν αργά την Πέμπτη οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Οι συνεχείς διαφωνίες, η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπές, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και ο διαγκωνισμός των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται προοιωνίζονται μια μακρά νύχτα ή άλλο ένα ναυάγιο.

To hastag της Συνόδου Κορυφής: #EUCO

 
Με καθυστέρηση πέντε ωρών, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών, άρχισαν τελικά επισήμως οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης, την επταετία 2014-2020.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε πρόθεση να θέσει υπ' όψιν τον ευρωπαίων ηγετών ένα σχέδιο προϋπολογισμού το βράδυ της Πέμπτης, όμως το ανέβαλε, αφότου φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου, δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι κάποια ώρα αν ο κ. Ρόμπεϊ θα έβαζε τελικά την πρότασή του στο τραπέζι αργότερα την Πέμπη ή αν θα το καθυστερούσε έως την Παρασκευή, κάτι που διπλωματική πηγή άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανό. Πάντως, όταν η σύνοδος άρχισε, γύρω στις 22.00 οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι υπέρ μιας «σφικτής» πολιτικής στον τομέα των δαπανών, ενώ οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης θέλουν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση για τις υποδομές και τον αγροτικό τομέα.

Σημειώνεται πως η συμφωνία επί του προϋπολογισμού πρέπει να είναι ομόφωνη, που σημαίνει πως κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters ανέφεραν υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας

Όπως είναι γνωστό ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει πως θέλει να δει μεγάλες μειώσεις από το σχέδιο είχε παρουσιάσει ο κ. Ρόμπεϊ στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, οπότε τελικά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές που ζητεί ο Κάμερον θεωρείται βέβαιο πως θα σημάνουν περικοπές σε προγράμματα όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, που Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και άλλες χώρες υπερασπίζονται με σθένος.
 
Ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο· πιθανόν να παρουσιαστεί πολύ αργά την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ακόμα και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.
 
Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
 
Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.
 
Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπεϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.
 
Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφεικορατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

H ανταπόκριση του Guardian , του BBC  , της Wall Street Journal και του Reuters