Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται επίσης να καθορίσει τους βασικούς άξονες την πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που πιάνει δουλειά την 1η Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπ' όψιν του το ξεκάθαρο μήνυμα δυσφορίας που έστειλαν οι πολίτες της Ε.Ε. στις πρόσφατες ευρωκάλπες για τις ακολουθούμενες πολιτικές. 

Τη χάλαρωση ζητούν μετ' επιτάσεως Γαλλία-Ιταλία, ωστόσο το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά. Υπάρχουν εργαλεία στο Σύμφωνο για την προώθηση της ανάπτυξης ήταν η τελευταία απάντηση της Μέρκελ.
 
Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, κυρίως της Ιταλίας και της Γαλλίας ζητούν σε γενικές γραμμές να μην καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών οι δαπάνες για τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Όμως το συγκεκριμένο αίτημα προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας.
 
Σχετικά με την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας που ζητούν η Ιταλία και η Γαλλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο σημείωσε ότι καμία χώρα δεν προτείνει την αλλαγή των κανόνων, αλλά όλες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. 
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευέλικτη, δίνοντας συχνά χρονική παράταση στη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.
 
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Το πρωί, οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλούνται να ολοκληρώσουν «την ετήσια επισκόπηση περί συντονισμού των οικονομικών πολιτικών τους για το ευρωπαϊκό εξάμηνο του 2014, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας», όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι.
 
Εξάλλου, την ίδια μέρα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Κάθριν Άστον. 
 
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, οι «28» δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας.