Το βράδυ της Κυριακής, η ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, για να «βάλει κάτω» τα μέχρι στιγμής δεδομένα της διαπραγμάτευσης. Τις συμφωνίες, αλλά και τις διαφωνίες κυρίως σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, που έγιναν στο Brussels Group, κλήθηκε όμως να αναλάβει πρωτοβουλίες από σήμερα για την άμβλυνση των απαιτήσεων των δανειστών, στα δύο θέματα-αγκάθια.
Τα «θετικά βήματα» για τα οποία μιλά το Μαξίμου, επιβεβαιώνονται και από πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες λένε χαρακτηριστικά πως «Επί ορισμένων ζητημάτων, βλέπουμε μια σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος».
Ποια είναι τα «άλλα ζητήματα», στα οποία χρειάζεται η «περαιτέρω πρόοδος»; Λίγο-πολύ, είναι γνωστά τις τελευταίες μέρες.
- Οι δανειστές με πρώτο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για τις εταιρείες, με τη λογική πως «καμία μεγάλη επιχείρηση δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, αν δεν ξέρει πως σε περιόδους ύφεσης, θα μπορέσει να απολύσει προσωπικό που δεν χρειάζεται».
- Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με περικοπές, καθώς όπως λένε οι εταίροι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.
- Η διαφωνία για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την οποία θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Η πλευρά της Αθήνας μάλιστα, παρουσίασε στη διαπραγμάτευση, συγκριτικούς πίνακες, οι οποίοι αποδεικνύουν πως οι συλλογικές συμβάσεις, όπου υπάρχουν ευνοούν την ανάπτυξη, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει τους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση και αυτή η εβδομάδα, αναμένεται να είναι «καυτή». Οι διαπραγματεύσεις, θα είναι εξαντλητικές, ενώ πολύ πιθανό θα πρέπει να θεωρείται και το ενδεχόμενο παρέμβασης του πρωθυπουργού σε επίπεδο κορυφής, με επαφές με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί, άμεσα λύση καθώς τα περιθώρια… στενεύουν