“Ανησυχούμε πολύ για την πιθανολογούμενη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν υποβληθεί κυρώσεις. Ναι, είναι μια εμπορική απόφαση, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, αλλά ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της στη συμμαχική αεροπορική άμυνα”, δήλωσε ο Ριτσαρντόνε προς τους δημοσιογράφους. 

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο πως επέλεξε το πυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) έναντι ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών. Στη CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις του νόμου περί μη διάδοσης των όπλων στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία. 

“Έχουμε μόλις αρχίσει συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Τουρκία και θα γίνουν μέσω επίσημων διαύλων. Θα έχουμε συζητήσεις πλήρεις σεβασμού. Ανησυχούμε, αλλά η Τουρκία θα πάρει η ίδια την απόφασή της αφού εξετάσει τα δεδομένα”, δήλωσε ο Ριτσαρντόνε. 

Η Τουρκία έχει δηλώσει πως είναι πιθανόν να υπογράψει την ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων πυραυλική συμφωνία με τη CPMIEC, αλλά η απόφασή της δεν είναι ακόμη οριστική. Ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές περίμεναν ότι το συμβόλαιο θα έπαιρνε η αμερικανική εταιρεία Raytheon Co ή η γαλλο-ιταλική Eurosam SAMP/T. Διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η αγορά ενός συστήματος που δεν λειτουργεί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, θα εμποδίσει την ικανότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να συνεργάζονται, υπονομεύοντας μια αρχή της 28μελούς συμμαχίας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ