Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες, μιμούμενος τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός και καταδίκασαν οι παλαιστινιακές αρχές.
«Έδωσα οδηγίες στην υπουργό Εξωτερικών να αρχίσει τις διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η απόφαση», έγραψε ο πρόεδρος Μοράλες στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ανακοίνωσε αυτή την απόφαση παρά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την οποία καταδικάστηκε η αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαιρέτισε τη «σημαντική» απόφαση του προέδρου της Γουατεμάλας και προεξόφλησε πως κι άλλα κράτη θα ακολουθήσουν.
«Κι άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ και θα ανακοινώσουν τη μεταφορά των πρεσβειών τους. Μια δεύτερη χώρα το έπραξε και επαναλαμβάνω: θα υπάρξουν κι άλλες, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή και είναι σημαντικό», τόνισε σε μια ανακοίνωσή του. Η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτοβέλι δήλωσε από την πλευρά της ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε επαφή με «τουλάχιστον δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Ευρώπη» ως προς το ζήτημα αυτό, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες.
Συνομιλίες Ισραήλ με 10 χώρες για τη μεταφορά της πρεσβείας τους
Με τουλάχιστον 10 χώρες βρίσκεται σε επαφή το Ισραήλ για τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζίπι Χοτόβελι.
«Έχουμε επαφές με τουλάχιστον 10 χώρες ορισμένες εκ των οποίων στην Ευρώπη αναφορικά με τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» δήλωσε η Τζ. Χοτόβελι.
Η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δεν ανέφερε τα ονόματα των χωρών που πιθανόν ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας. Το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ, επικαλούμενο ισραηλινές διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία και το Νότιο Σουδάν μεταξύ των κρατών που ενδέχεται να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ωστόσο, όπως μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, προς το παρόν γίνεται λόγος για επαφές κι όχι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά στο εγγύς μέλλον των πρεσβειών αυτών των χωρών στην Ιερουσαλήμ.