«Η Χαλντίγια βομβαρδίζεται με πυρά πυροβόλων και ρουκέτες για δεύτερη ημέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος της γενικής επιτροπής της συριακής επανάστασης στη Χομς.

Στους βομβαρδισμούς της Τρίτης σκοτώθηκαν 14 άμαχοι, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Ο Αμπντάλα είπε επίσης ότι φοβάται την επανάληψη του «βομβαρδισμού [του είδους που έγινε] στην Μπάμπα Αμρ», μια άλλη συνοικία που ανακατέλαβε ο στρατός, «διότι αυτό θα προκαλούσε καταστροφή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν την Μπάμπα Αμρ, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς, καθώς και άλλες συνοικίες, και έχουν καταφύγει στη Χαλντίγια.

«Τέσσερις ή πέντε οικογένειες ζουν σε κάθε σπίτι στη Χαλντίγια, άνθρωποι έχουν επίσης προσφύγει σε τεμένη και κτίρια υπό κατασκευή», πρόσθεσε.

Ο στρατός μπήκε την 1η Μαρτίου στην Μπάμπα Αμρ έπειτα από μια «τακτική αναδίπλωση» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), στις τάξεις του οποίου έχουν ενταχθεί στην πλειοψηφία τους λιποτάκτες στρατιωτικοί. Για ένα διάστημα ο ΕΣΣ έλεγχε τη συνοικία.

Ο στρατός ελέγχει το 70% της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία, αν και ορισμένες συνοικίες, περιλαμβανομένης της Χαλντίγια, δεν έχουν τεθεί υπό τον έλεγχό του.

«Η Χαλντίγια είναι το τελευταίο μέτωπο» στη Χομς, δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα.

Την Τρίτη, οι αντικαθεστωτικοί μαχητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, έπειτα από μια σφοδρή επίθεση του στρατού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση στην διεθνή κοινότητα να «υψώσει κοινή φωνή» ώστε να φτάσει αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των βιαιοτήτων στη Συρία.

«Έχουμε καθορίσει τρεις προτεραιότητες: Αρχικά να σταματήσουν αμέσως οι βιαιότητες, μετά να υπάρξει δέσμευση για πολιτικό διάλογο, χωρίς εξαιρέσεις και τέλος να σχεδιαστεί ένα μέλλον για την Συρία, όπως το επιθυμούν οι πολίτες της. Επίσης πρέπει επειγόντως να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν από την Τζακάρτα όπου κήρυξε την έναρξη συνόδου για την Άμυνα.

«Καλώ τους ηγέτες όλου του κόσμου να υψώσουν κοινή φωνή», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η Συρία αντιμετωπίζει μια βαθιά και ιδιαίτερα επικίνδυνη κρίση που θα μπορούσε να έχει μαζικές επιπτώσεις για την περιοχή και τον κόσμο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως όλοι έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε για την εξεύρεση λύσης της κρίσης αυτής», κατέληξε.