Ο συριακός στρατός εμπόδισε σήμερα μια ομάδα παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθει στο χωριό Μαζράτ αλ Κουμπέιρ ύστερα από τις πληροφορίες ότι οι ένοπλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σκότωσαν τουλάχιστον 78 κατοίκους του, καταγγέλλουν ακτιβιστές.
 
Η Σόζαν Γκόσεχ, εκπρόσωπος της ομάδας παρατηρητών του ΟΗΕ, δεν σχολίασε άμεσα το αν αρνήθηκαν την είσοδο στο χωριό στους παρατηρητές και δήλωσε: «Έχουμε στείλει περίπολο που επιχειρεί την πρόσβαση στην περιοχή» .
 
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, κάλεσε σε εθνικό πένθος και σε διαδηλώσεις σήμερα και αύριο για τη νέα σφαγή δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, στο Αλ-Κουμπέιρ.
 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέδωσε τη σφαγή στο συριακό καθεστώς, το οποίο απέρριψε κάθε εμπλοκή του.
 
Σε ανακοίνωσή του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο καλεί το λαό σε «διήμερο πένθος μετά τη σφαγή χθες 80 ανθρώπων, μεταξύ τους 22 παιδιά και 20 γυναίκες στην τοποθεσία αλ-Κουμπέιρ κατά του εγκληματικού καθεστώτος του Ασαντ», και τον καλεί να «εντείνει» τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη σφαγή αυτή.
 
Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ Σερμίνι, κατηγόρησε τις καθεστωτικές δυνάμεις και τις προσκείμενες σε αυτές ομάδες πολιτοφυλακής, τις σαμπίχα, ότι διέπραξαν τη σφαγή. Κάτοικοι, μεταξύ τους παιδιά μικρότερα των δύο ετών σφαγιάστηκαν με μαχαίρια ενώ ξεκληρίστηκε μια 24μελής οικογένεια, πρόσθεσε.
 
Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν έκανε λόγο για 87 νεκρούς στη σφαγή, υπογραμμίζοντας ότι ο απολογισμός αυτός δεν είναι τελικός. Η συριακή κυβέρνηση διέψευσε πως διαπράχθηκε μια τέτοια σφαγή κατηγορώντας «ένοπλη οργάνωση για το απεχθές έγκλημα στην περιοχή Χάμα, με εννέα θύματα» .
 
«Αυτά που μετέδωσαν μερικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με αυτό που συνέβη στο Αλ-Κουμπέιρ στην περιοχή της Χάμα είναι παντελώς ψευδής», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 
Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, καθώς στα ξένα μέσα ενημέρωσης το συριακό καθεστώς έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς από το Μάρτιο του 2011 με την έναρξη της εξέγερσης η οποία καταστέλλεται αιματηρά.
 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στη Συρία κατηγόρησαν ταυτόχρονα το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «διέπραξε στο Αλ Κουμπέιρ μια νέα σφαγή αμάχων, μεταξύ τους παιδιά και γυναίκες» .
 
«Η διεθνής κοινότητα στην οποία ανήκουν αραβικές και ισλαμικές γειτονικές χώρες έχει μέρος της ευθύνης για τη συνέχιση της σφαγής από το καθεστώς Ασαντ και των πολιτοφυλακών του», τονίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέναντι στην ανικανότητα των μεγάλων δυνάμεων να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για την εξεύρεση μιας λύσης στη Συρία.
 
Προειδοποίησε ότι «το καθεστώς Ασαντ και οι σαμπίχα θα συνεχίσουν τις ενέργειές τους όσο οι άοπλοι πολίτες δεν θα βρίσκουν τα μέσα αυτοάμυνάς τους» .
 
Στις 25 Μαΐου η σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων, από τους οποίους 49 παιδιά και 34 γυναίκες, στη Χούλα της κεντρικής επαρχίας Χομς, είχε προκαλέσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων. Οι αντάρτες και οι καθεστωτικοί επιρρίπτουν σε αλλήλους την ευθύνη. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι «έντονες υποψίες» βαρύνουν τις φιλοκαθεστωτικές πολιτοφυλακές.