Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Συρία, με τον τραγικό απολογισμό να κάνει λόγο για 80.000 νεκρούς και περισσότερους από 3,5 εκατομ. εκτοπισμένους, η κρίση στην Συρία δεν παύει να κλιμακώνεται. Οι συγκρούσεις μεταφέρονται πλέον και στο γειτονικό Λίβανο, ενώ οι εχθροπραξίες εντός και εκτός των περιχώρων της πόλης Κουσέιρ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στα βόρεια της πόλης, σκοτώθηκε χθες η δημοσιογράφος του συριακού τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης Αλ Ιχμπαρίγια, Γιάρα Αμπάς.

Εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περασμένο Σάββατο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαχ, ανακοίνωσε επίσημα την σύμπραξη της σιιτικής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης με τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Άσαντ. Η σύμπραξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι σουνίτες αντικαθεστωτικοί βρίσκονται σε πόλεμο με τους σιιίτες που κατοικούν στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, προστάτης των οποίων εμφανίζεται η λιβανική Χεζμπολάχ.

Περισσότερα στοιχεία για την εμπλοκή της Χεζμπολάχ εδώ, εδώ  και εδώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, 2.000 μαχητές της Χεζμπολάχ δρουν ήδη εντός της Συρίας, με τον ρόλο τους να μην  περιορίζεται, όπως δηλωνόταν αρχικά στη φύλαξη σιιτικών ιερών ή στην προστασία του σιιτικού πληθυσμού πλησίον των συνόρων, αλλά αντίθετα να αναδεικνύεται καθοριστικός στις πολυήμερες μάχες για το έλεγχο της συριακής πόλης Κουσέιρ, σημαντικού κόμβου για τη μεταφορά πολεμοφοδίων, αλλά και για τον έλεγχο της επαρχίας της Χομς. 

Εντός των συνόρων του Λιβάνου, έχουν ήδη ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Άσαντ με τουλάχιστον 23 νεκρούς. Χθες δύο ρουκέτες έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, 3 οβίδες χτύπησαν την κατά βάση σιιτική περιοχή Χερμέλ, στην κοιλάδα Μπεκάα στα σύνορα με την Συρία, σκοτώνοντας ένα κορίτσι.

Την απεμπλοκή της Χεζμπολάχ και του Ιράν από την κρίση στην Συρία απαίτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των αποκαλούμενων «Φίλων της Συρίας», που συνεδρίασαν στην Ιορδανία, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Χρήση χημικών όπλων

Οι μαρτυρίες για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία όλο και αυξάνονται. Την Δευτέρα η γαλλική Le Monde  δημοσίευσε πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του συριακού στρατού σε περίχωρα της Δαμασκού ήδη από το Μάρτιο, την οποία πιστοποιούν ρεπορτέρ της που βρέθηκαν στην περιοχή και παρακολούθησαν τη μεταφορά μεγάλου αριθμού σύρων ανταρτών σε τοπικά νοσοκομεία, με συμπτώματα ασφυξίας και πνιγμού, έντονους πονοκεφάλους και διαταραχές όρασης.

Από τις Βρυξέλλες, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, έκανε σήμερα λόγο για «όλο και πιο βάσιμες» ενδείξεις για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, που όμως απαιτούν «ιδιαίτερα λεπτομερή τεκμηρίωση», κάτι που προφανώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, τα αέρια που χρησιμοποιούνται είναι άοσμα και δεν μπορούν να γίνουν αισθητά (καθώς δεν συνοδεύονται από καπνό), παρά μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ενώ η αδυναμία προσδιορισμού της ακριβούς ουσίας που χρησιμοποιείται, δυσκολεύει σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης των τραυματιών.

Να σημειωθεί ότι μαρτυρίες για την χρήση του αερίου σαρίν έχουν διαρρεύσει από πολλές κατευθύνσεις εδώ και πολλούς μήνες, με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ να κάνουν επίσημα λόγο για υπαρκτές ενδείξεις, που ποτέ όμως δεν τεκμηριώθηκαν,  την ώρα που ο συριακός στρατός και οι αντικαθεστωτικοί δεν σταματούν να αλληλοκατηγορούνται για την χρήση χημικών όπλων.

Διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης

Στην  συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, με κεντρικό θέμα την συζήτηση για άρση του εμπάργκο όπλων στην Συρία, ώστε να καταστεί δυνατός ο εξοπλισμός των ανταρτών, υπήρξε τελικώς συμφωνία. Το αίτημα  της Βρετανίας και της Γαλλίας, βρήκε, ωστόσο, αντίθετες πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Τσέχικη Δημοκρατία. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ, διατηρώντας παράλληλα όλες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του οποίου ηγείται ο Σύρος πρόεδρος. 

 
Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, που είναι και οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούσαν επί σειρά μηνών να υπάρξει η δυνατότητα παροχής όπλων προς τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, έχουν δεσμευτεί να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση, τουλάχιστον μέχρι και την 1η Αυγούστου.
 
«Απόψε, η ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ» είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, τη «Γενεύη 2», η οποία και προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, με στόχο τον τερματισμό της βίας στην Συρία. Για να συζητήσουν την κίνηση αυτή, συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βραδυ στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ αντίστοιχα.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, επιβεβαίωσε πως η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε «επί της αρχής» να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης. Από την πλευρά του, ο Λουάι Σάφι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε: «είμαστε έτοιμοι να πάμε στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν να παραδώσουν την εξουσία στο λαό (…) και αυτό σημαίνει πως ο Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του μέλλοντος της Συρίας».

Αναφορικά με την διεθνή σύνοδο στο Ιράν, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, «αναμένονται εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες, καθώς και ένας εκπρόσωπος του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν». «Αυτό που θα κάνουμε στην Τεχεράνη και αυτό που θα κάνουν στη Γενεύη 2 θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι Σύροι να μπορέσουν να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους», συμπλήρωσε. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιες χώρες θα εκπροσωπηθούν στην σύνοδο του Ιράν.