Οι αντάρτες τράπηκαν σε φυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τη σφοδρή επίθεση των μαχητών του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.
Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μαζί τους αποχώρησαν και άμαχοι που γλίτωσαν από τα μαζικά πυρά.
Το Κουσέιρ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και πάνω στη διαδρομή ανεφοδιασμού των ανταρτών με όπλα. Παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους επί ένα χρόνο.
Η δυναμική επέμβαση των μαχητών της Χεζμπολάχ στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ, φαίνεται πως αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για να αλλάξει χέρια η πόλη.
Η αιματοχυσία του Κουσέιρ έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημόσια διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών, πως ο πόλεμος στη Συρία έχει φτάσει σε νέα επίπεδα βαρβαρότητας.
Την κατάληψη του Κουσέιρ από τον στρατό του συριακού καθεστώτος και τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο στρατός και η Χεζμπολάχ κατόρθωσαν να καταλάβουν το Κουσέιρ, έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οι ομάδες των ανταρτών οπισθοχώρησαν προς άλλες περιοχές εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.
Προπαρασκευαστική σύνοδος
Εν τω μεταξύ, στη σκιά των γαλλικών κατηγοριών σε βάρος του συριακού καθεστώτος για χρήση χημικών όπλων, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη η τριμερής προπαρασκευαστική σύνοδος -με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που θα εξετάσει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουέντι Σέρμαν και η βοηθός της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της Ρωσίας και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη «Γενεύη 2».
Δεν διευκρινίζεται, πάντως, η ημερομηνία, η ατζέντα των θεμάτων και οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη, στόχος της οποίας είναι η πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.
Η διεξαγωγή της είχε προταθεί στις αρχές Μαΐου από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης.
Μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση θα βασίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της 30ής Ιουνίου του 2012 στη Γενεύη, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η διάσκεψη «Γενεύη 2» ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.
Το συριακό καθεστώς συμφώνησε κατ΄αρχήν να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ως προϋπόθεση την παραίτηση του προέδρου ΛΑσαντ, την διακοπή των μαχών και την αποχώρηση από τη Συρία μαχητών του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Μετά το Παρίσι, τώρα και το Λονδίνο υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του αποδείξεις για τη χρήση του αερίου σαρίν στη Συρία, κατά πάσα πιθανότητα από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ.