Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται 37 άμαχοι και επτά αντάρτες, ενώ δεν γίνεται αναφορά για νεκρούς μεταξύ των τακτικών στρατιωτών.

Στην επαρχία Ντεράα έντεκα άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ στην Ιντλίμπ οκτώ πολίτες και δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους.

Στη Δαμασκό, όπου ο στρατός έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις συνοικίες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι, τέσσερις άμαχοι και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν.

Στη Τζομπάρ, ανατολικό προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, ο τελάλης που παραδοσιακά ξυπνά τους πιστούς τα ξημερώματα για να γευματίσουν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ήταν ο δράστης αυτής της δολοφονίας, όμως στη συνοικία σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στη διάρκεια των καθιερωμένων κινητοποιήσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής, οι διαδηλωτές στη Χάμα κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Υπομονή, κάτοικοι της Δαμασκού, η νίκη είναι κοντά».

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα συνθλίψει το κεφάλι του Άσαντ», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, αναφερόμενοι στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

 

Κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο
 
Σε παράλληλες εξελίξεις, ο Ρώσος πρέσβης στο Παρίσι προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τη Συρία, με τα σχόλιά του στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την εξουσία «αλλά με μεθοδευμένο τρόπο».

«Στο συνέδριο της Γενεύης, υπήρξε ένα τελικό ανακοινωθέν που προβλέπει μία μετάβαση προς ένα πιο δημοκρατικό σύστημα. Αυτό το τελικό ανακοινωθέν έγινε αποδεκτό από τον Ασαντ. Ο Ασαντ διόρισε έναν εκπρόσωπο για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση για αυτή τη μετάβαση. Αυτό σημαίνει ότι δέχτηκε να αποχωρήσει, αλλά με μεθοδευμένο τρόπο», υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιόφωνο RFI.

Σε άμεση διάψευση προχώρησε το υπουργείο Πληροφοριών, λέγοντας ότι οι δηλώσεις «στερούνται κάθε στοιχείου αλήθειας».

Αρνούνται Ρωσία και Κίνα τις κατηγορίες μετά το βέτο στο Σ.Α.

Είναι «εντελώς απαράδεκτο» να προσπαθεί κανείς να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την κατάσταση στη Συρία, λόγω του βέτο της στην τελευταία απόφαση της Δύσης στον ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες οι απόπειρες ορισμένων δυτικών χωρών να επιρρίψουν την ευθύνη στη Ρωσία για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία λόγω της άρνησής της να υποστηρίξει μια απόφαση που απειλεί με κυρώσεις το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

Είναι η τρίτη φορά που Ρωσία και Κίνα χρησιμοποιούν το βέτο για να μπλοκάρουν απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ενίσχυση των πιέσεων στο καθεστώς Ασαντ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης στο οποίο άσκησαν βέτο χθες η Ρωσία και η Κίνα είναι «απολύτως μη ρεαλιστικό» και κάλεσε τις δυτικές χώρες να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις στους αντάρτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Ο Λουκασέβιτς επέκρινε δριμύτατα τις ΗΠΑ για τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα 'Εθνη, μετά το ρωσικό βέτο, ότι υπάρχουν σχέδια για συνεργασία με τους εταίρους εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς Ασαντ.

«Εάν τέτοιου είδους δηλώσεις και σχέδια είναι στοιχεία της σημερινής πολιτικής, πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό σημάδι για όλους μας», υπογράμμισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δυτικούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο απόφασης δεν ήταν ισορροπημένο και οι δυτικοί διπλωμάτες επέδειξαν «αλαζονεία και αδιαλλαξία» στις διαπραγματεύσεις.

«Η απόφαση δεν ασκούσε επαρκείς πιέσεις στις όλο και πιο βίαιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης», υποστήριξε το Νέα Κίνα.

«Η δυτική υποστήριξη στην απόφαση έστειλε ένα μήνυμα ότι πολιτικοί στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ενδιαφέρονται μόνο να δέσουν τα χέρια της Δαμασκού, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ανοχή ακόμα και ενθάρρυνση των όλο και πιο βίαιων επιχειρήσεων των αντικυβερνητικών δυνάμεων», επισημαίνει το πρακτορείο.

«Αντί να υιοθετήσουν μια προσέγγιση αντιπαράθεσης, οι δυτικές δυνάμεις θα έπρεπε να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για ειρήνη του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν», πρόσθεσε το κινεζικό πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο «η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ που εκπνέει σήμερα, πρέπει να ανανεωθεί το συντομότερο για να δοθεί μια νέα ευκαιρία στις προσπάθειες για ειρήνη».

ΟΗΕ: «Ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι»

Έως και 30.000 Σύροι πρόσφυγες πιθανολογείται ότι πέρασαν στο Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHR).

Επίσης, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας.

Πάνω από 248 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη Συρία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Ο απολογισμός αυτός των θυμάτων είναι ο βαρύτερος μέσα σε μια μόνον ημέρα στη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, τo Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράταση της αποστολής παρατηρητών στη Συρία για άλλες 30 ημέρες