Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του IIF χαρακτήρισε εντυπωσιακή την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στα μέτρα που προωθήθηκαν, και μίλησε για τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, επισήμανε ότι από δω και πέρα το ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι η μείωση του χρέους, αλλά το πώς θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί για την Ελλάδα, ο κ. Νταλάρα αναρωτήθηκε εάν υπάρχει η σωστή ισορροπία, ενώ είπε ότι η τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα για την ύφεση και την ανεργία και συνέστησε να ισχύσει για την Ελλάδα το μοντέλο που εφάρμοσε η Ιρλανδία και προέβλεπε προσαρμογή της τάξεως της 1 ή 2 ποσοστιαίαων μονάδων κάθε έτος. Όπως τόνισε για τη συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν γίνεται να τα καταφέρεις όταν βάζεις τα 2/3 της προσαρμογής στον 1ο χρόνο.

Για τη μείωση του χρέους, ο κ. Νταλάρα, μεταξύ άλλων, πρότεινε να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που έχει δώσει ο επίσημος τομέας -οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ- και να παραταθούν οι λήξεις των δανείων, λέγοντας πως η επιμήκυνση του προγράμματος κατά 2 χρόνια δεν αρκεί.

“Η μείωση των επιτοκίων των δανείων ΕΕ – ΔΝΤ εάν αυτά μειωθούν στο κόστος χρηματοδότησης γι' αυτούς τους θεσμούς θα ήταν μια καλή αρχή, κατά τη γνώμη μου. Η επόμενη βδομάδα είναι καλή για να ξεκινήσει. Δεν θα αυξηθεί πολύ το βάρος στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αλλά θα ανακουφίσει πραγματικά την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.

“Αναγνωρίζοντας ότι η ΕΚΤ ως θεσμός -πρόσθεσε- χαράσσει νομισματική πολιτική και δεν δανείζει, υπάρχει ακόμη και για την ΕΚΤ η ανάγκη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και να δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα πλήρη κέρδη της απ' τα ελληνικά ομόλογα. Θα ήθελα να παροτρύνω επίσης την ΕΚΤ να σκεφτεί μέτρα ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την καθαρή εξόφληση χρεογράφων προς την ΕΚΤ”.

Παράλληλα, ζήτησε να αυξήσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του, ακόμη και να μηδενίσει τα επιτόκια, παράδειγμα που έχει ακολουθήσει σε πολύ φτωχές χώρες.

“Το ΔΝΤ -επισήμανε- έχει ένα πρόγραμμα με το οποίο ορισμένες χώρες μπορούν να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια. Αυτό σήμερα περιορίζεται σε χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα. Θέλουμε πραγματικά να περιμένουμε μέχρι η Ελλάδα να πέσει σε αυτήν την κατηγορία για να αναγνωρίσουμε ότι οι ασυνήθιστες συνθήκες που περιβάλλουν την Ελλάδα σήμερα αιτιολογούν έναν πιο δημιουργικό συλλογισμό σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δανεισμού του ΔΝΤ;”.

Σε ό,τι αφορά το “κούρεμα” του δημόσιου τομέα, ο κ. Νταλάρα το χαρακτήρισε μη παραγωγικό, ενώ για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είπε πως εάν γίνει θα πρέπει να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.

“Πιστεύω ότι εξαρτάται από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ να βρουν τη σωστή δοσολογία είτε να μειώσουν τα επιτόκια -το οποίο και υπογραμμίζω- ή κάποια χρονική επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Δεν πιστεύω, όμως, ότι σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις περί οριζοντίων κουρεμάτων της αξίας των επίσημων δανείων είναι παραγωγικές” είπε ο κ. Νταλάρα.

Και πρόσθεσε: “Μπορεί κανείς να συζητήσει θεμιτά τα ενδεχόμενα οφέλη ενός προγράμματος ήπιας επαναγοράς χρέους. Όμως, το αν αυτό αποτελεί επαρκή χρήση πόρων απ' ό,τι η διοχέτευση λιγοστών κονδυλίων ή πόρων σε επενδύσεις συνιστά πραγματικό ερώτημα”.