Ο μηχανισμός αυτός θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσης σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών με στόχο την άμεση υγειονομική κάλυψη των προσφύγων με ειδική μέριμνα για την οργάνωση επείγουσας παιδιατρικής φροντίδας. 
 
Ειδικότερα, ενεργό ρόλο θα έχουν όλοι οι σχετικοί φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΑΕΜΥ, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  1η και 2η ΥΠΕ).
 
Το Συντονιστικό Όργανο στοχεύει στην άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και τον σχεδιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.
 
Ακόμη, το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της καταγραφής αναγκών -που ήδη γίνεται- έτσι ώστε να αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων δομών αλλά και των κέντρων φιλοξενίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και την προμήθεια εμβολίων και υγειονομικού υλικού με γρήγορες διαδικασίες.
 
Επίσης, έχοντας ως σκεπτικό ότι ο πληθυσμός που έχει μεγαλύτερη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης είναι τα παιδιά (36% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας) θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την οργάνωση της επείγουσας παιδιατρικής φροντίδας.
 
Ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτές τις δύσκολες  ώρες χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και συστράτευση όλων των  υγειονομικών δυνάμεων της χώρας.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή προσφυγική κρίση με έμφαση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη Δημόσια Υγεία. Θα διεκδικήσουμε τη συνδρομή της Ευρώπης και την ισοκατανομή του βάρους, αλλά πρωτίστως θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα τα καταφέρουμε καλύτερα από τον καθένα επειδή εκτός από την επιστημονική επάρκεια, υπάρχει στη χώρα και στην κυβέρνηση η απαραίτητη κουλτούρα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.