Παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ, με τμηματική υλοποίηση των προβλεπόμενων όρων, αλλά και συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα, φέρονται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες. Πλήθος δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ενόψει της συνάντησης του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ στη Ρίγα
Αναλυτικά, πηγές στο Eurogroup που επικαλείται η γερμανική Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, με εκταμίευση 4 δισ. ευρώ.
Ως προϋπόθεση για την εκταμίευση τίθεται «τμηματική» υλοποίηση των όρων που προβλέπονται, ενώ εργασιακά και συνταξιοδοτικό θα συζητηθούν αργότερα. Παράλληλα, θα γίνουν συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα.
Η εφημερίδα επικαλείται σε δημοσίευμά της την Πέμπτη δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Eurogroup που έγιναν την Τετάρτη.
Πολιτική συμφωνία
Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών καθορίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της Ρίγας την Πέμπτη, με στόχο κάποιου είδους «πολιτική συμφωνία», και τη Σύνοδο της G7 στις 7 και 8 Ιουνίου στη Γερμανία.
Στόχος είναι, σύμφωνα με την αναφορά, να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος Μαΐου οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να μπορούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.
Αναβολή για εργασιακά και ασφαλιστικό
Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η Αθήνα «στην καλύτερη περίπτωση» θα συμφωνούσε να υλοποιήσει τμηματικά τους όρους του τρέχοντος προγράμματος και στη συνέχεια το Eurogroup θα έδινε το πράσινο φως για εκταμίευση 4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έπαιρνε παράταση μέχρι το φθινόπωρο ενώ θα γίνονταν παράλληλα διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει, γράφει η SZ, τους νέους όρους του προγράμματος όπως τους αναφέρει εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν: Πρόγραμμα περικοπών περίπου πέντε δισ. ευρώ, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και άλλες μεταρρυθμίσεις. Το ζήτημα των εργασιακών και του ασφαλιστικού συστήματος θα έπαιρνε αναβολή για το φθινόπωρο, αναφέρεται.
Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα αποδίδουν την επιλογή της επιμήκυνσης του προγράμματος στο ενδεχόμενο δημοψήφισματος. Ο έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρουν, «μπορεί να συμφωνήσει μεν στις μεταρρυθμίσεις αλλά τις φέρει σε δημοψήφισμα».
«Αν προγραμματιζόταν δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να παρατείνει το πρόγραμμα, επειδή δεν θα μπορούσε να “κλείσει τη στρόφιγγα” πριν από δημοκρατική διαδικασία», αναφέρεται.
Στο στόχαστρο οι συντάξεις
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέτουν τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα ως πρώτη προτεραιότητα.
Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις στους δανειστές ότι θα μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, οι πιστωτές είναι πιθανόν να δείξουν επιείκεια στην απαίτησή τους να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.
Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις, «οι προσπάθειες συγκλίνουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», με τις συντάξεις και τα εργασιακά να αποδεικνύονται ως τα προβληματικά ζητήματα.
Το Bloomberg μεταφέρει τη δήλωση αξιωματούχου ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θα δεχτούν αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα προ του 2012, ωστόσο είναι ανοιχτοί σε σταδιακή αύξηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την επίπτωση υψηλότερου κατώτατου μισθού στην ανεργία και την οικονομία.