Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους Σολτς και Μοσκοβισί στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να ανοίξει το ζήτημα της αξιοποίησης που θα προκύπτει από τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα πετυχαίνει η κυβέρνηση μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε ευθέως το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό που θα βρεθεί από το δημοσιονομικό χώρο.

«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας  κ. Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο  Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία,  υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».