Εκτός της Νέας Δημοκρατίας, υπέρ της Εξεταστικής τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ παρών ψήφισαν βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής
«Δέσμευση της ΝΔ να γίνει η Εξεταστική» τόνισε ο Μητσοτάκης
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σχολίασε και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου από τη συζήτηση. «Αυτή η συζήτηση σας κάνει να αισθάνεστε άβολα τόσο άβολα που ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καν τον λόγο και άφησε τον κ. Δραγασάκη στον ρόλο του απολογούμενο. Με το προαύλιο τα πάει καλά με την Ολομέλεια έχει πρόβλημα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Αιχμές άφησε και για την απουσία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουλγαρίας, λέγοντας πως «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει την παρουσία του στη συζήτηση».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η περίοδος των πρώτων έξι μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άφησε πολύ βαριά τραύματα στην οικονομία και ότι οι επιπτώσεις μας συνοδεύουν ακόμα. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικοπές στις συντάξεις είναι το οδυνηρό τίμημα αυτής της καταστροφικής περιόδου, πρόσθεσε.
Ακόμη, προανήγγειλε ότι αν η πρόταση του κόμματός του καταψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, «στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει και αυτό είναι δέσμευση της Ν.Δ.».
Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε: «Η άρνησή σας να προσυπογράψετε την πρότασή μας η απουσία του κ. Τσίπρα από τη Βουλή γεννά εύλογα ερωτήματα. Φοβάστε κάτι; Δεν πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον του λαού να μάθουμε τι έγινε αυτους τους εξι μήνες; Όσο μένουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα τόσο θα οργιάζει η σπέκουλα».
Εξάλλου, τόνισε ότι αντικείμενο της εξεταστικής είναι «να τεκμηριώσουμε το πραγματικό κόστος για την οικονομία από τους τραγικούς χειρισμούς» της κυβέρνησης, το κόστος «του ερασιτεχνισμού, του ψεύδους, του μικροκομματικού τακτικισμού».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η διαπραγμάτευσή της κόστισε 20 δισ. «Μας φορτώσατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο» πρόσθεσε.
«Το άυλο κόστος από την τεράστια καταστροφή που προξενήσατε. Μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων που έπαιξε το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Τραπήκατε σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «ποιος εχέφρων άνθρωπος θα άφηνε ανεξιχνίαστες τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή».
«Πήρατε εντολή να σκίσετε τα μνημόνια και αποτύχατε παταγωδώς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εξεταστική από το 2001 μέχρι σήμερα ζήτησε η Γεννηματά
«Θεωρώ αδιανόητο η Εξεταστική Επιτροπή να μην επεκταθεί και στη διερεύνηση όλων των οικονομικών επιλογών από το 2001 μέχρι σήμερα» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της. Πρόσθεσε ότι «όποιος δεν φοβάται, ας συνυπογράψει μαζί μας την πρόταση που έχουμε καταθέσει»
«Εμείς δεν θα υποκύψουμε στη σεναριολογία: ήξερε, δεν ήξερε, ήταν plan A, plan B, plan X, ήταν δόλος ή πλάνη; Αυτά πρέπει να διερευνηθούν και από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. Για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιες ήταν οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Για να διερευνηθούν οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων». υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε:
«Αρκετά ταλαιπωρείται 6 χρόνια ο ελληνικός λαός, χωρίς να γνωρίζει το πώς, και γιατί φθάσαμε στην κρίση. Όμως δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”. Δεν φθάσαμε ξαφνικά στα δυσβάσταχτα χρέη και σε 35 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα το 2009. Υπήρξαν πολιτικές, λάθη, παραλήψεις, που οδήγησαν σε αυτή την κρίση, δεν άρχισε η οικονομική ζωή το 2009. Η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση. Αλλά όταν ανοίγει αυτή η συζήτηση, οι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που διαφωνούν άγρια για τον Βαρουφάκη, ξαφνικά “τα βρίσκουν”. Ανίερη συμφωνία σιωπής. Η περίοδος 2004-2009, ιδιαίτερα, διαγράφεται επιμελώς και από τους δύο. Λωτοφάγοι. Στην ουσία συνένοχοι για την απόλυτη σιωπή».
Ακόμα, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι κερδοσκόπησαν πολιτικά στην περίοδο της κρίσης εις βάρος του κόμματος της, αλλά και σε βάρος της χώρας.
Η αποτυχία των πρώτων μνημονίων οδήγησε στο τρίτο, λέει η κυβέρνηση
«Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος το δικό σας και το πρόγραμμα καταστροφής που είχατε υπογράψει. Η κυβέρνηση δέχθηκε έναν πόλεμο με ασύμμετρα μέσα. Έδωσε μια μάχη σ’ έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Πρόσθεσε ότι «το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Ήταν ένας πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία στο επίπεδο της Ευρώπης για την επίτευξη μας συμφωνίας που θα ενσωμάτωνε τη βούληση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία”, ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Ο πόλεμος αυτός έγινε με ασύμμετρα μέσα από έναν ξεκάθαρο εκβιασμό, με όπλο την οικονομική ασφυξία”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “και δικές της δυνάμεις συμμετείχαν στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο στοιχιματίζοντας στην “αριστερή παρένθεση””, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε: «Το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, “στεγνά” ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, που υποστήριξε ότι «η διαπραγμάτευση του Απριλίου και του Αυγούστου του 2015 δεν στηρίχθηκε σε καταστροφικές απειλές εξόδου από το ευρώ, αλλά στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τη δημιουργία συμμαχιών και την εκμετάλλευση των αντιθέσεων στην περιοχή της ευρωζώνης, και όχι στην τυχοδιωκτική επιλογή της εξόδου της χώρας από το ευρώ»
Ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην οικονομική καταστροφή από το 2010 που ξεκινούν τα μνημόνια έως σήμερα, «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αντίστοιχη εκείνης που έκανε η Μεγάλη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ».
«Η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ότι το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το αποτέλεσμα των αδυναμιών σχεδιασμού και αποτυχίας των δυο προηγούμενων, προσαρμογής αδυναμιών σχεδιασμού και της αποτυχίας των δυο προηγούμενων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είχε προετοιμάσει τη χώρα για έξοδο από το μνημόνιο και είχε κάνει λανθασμένους σχεδιασμούς.