του Θάνου Καμήλαλη
«Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση», υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, άποψη που επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Μόνο που αυτό δεν φαίνεται να ισχύει ακριβώς. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η «αποχώρηση των ΑΝΕΛ» θα σημάνει ότι μόνο 3 από τους 7 βουλευτές του κόμματος θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν είναι τρεις: ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης. Όπως επίσης παραδέχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση, κάτι που έχουν τονίσει και οι ίδιοι.
Τα δύο «ερωτηματικά» είναι η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, που δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με τις προθέσεις τους σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα υπερψηφίσουν. Σε αυτό συνηγορεί μια σειρά από στοιχεία:
- Η στάση τους (ή η απουσία τους) στη συνεδρίαση της Κοινβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ
- Η εκτίμηση του Παπαχριστόπουλου, που υποστήριξε σήμερα ότι «τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι εννοεί τον ίδιο, τον Κώστα Ζουράρι και ««αν και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος, όπως προκύπτει από το κλίμα στην ΚΟ, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης»
- Τις αιχμές και τα ειρωνικά σχόλια του Πάνου Καμμένου: «Η κυρία Κουντουρά με είχε ενημερώσει ότι θα λείπει σε αποστολή, αλλά ξέχασε το τηλέφωνό της στον αστυνομικό της» ενώ «ο κ.Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος»…
- Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέπεμψε τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνησή του, αλλά απλά εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχθεί όποια παραίτηση λάβει
Παράλληλα, ο Καμμένος έβαλε θέμα κομματικής πειθαρχίας και απειλεί με διαγραφές, αλλά αυτό, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του, ισχύει μόνο για τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για τον Ζουράρι (που προέρχεται από το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα» και συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ) και τον Παπαχριστόπουλο (που «εκτιμάει τη διαφορετική του εξαρχής θέση») η «κομματική πειθαρχία» δεν ισχύει. Αυτή μικρή αλλα σημαντική διαφορά, επιτρέπει στον Πάνο Καμμένο να κρατηθεί στον μαγικό αριθμό 5 και να έχει δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, απολαμβάνοντας τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού. Η «Μακεδονομαχία» έχει και τα όριά της.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εμφανίζεται μια ανάσα από τους 151 βουλευτές που χρειάζεται για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει 6 βουλευτές και όλα δείχνουν ότι τους έχει. Είναι οι 4 των ΑΝΕΛ, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και, κατά πάσα πιθανότητα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (χωρίς να αποκλείεται τη θέση του να πάρει άλλος βουλευτής). Ο Δανέλλης, διαφοροποιούμενος από την κομματική γραμμή του Ποταμιού έχει τονίσει την ανάγκη να «έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή».
Οι «κρίσιμες ψηφοφορίες» για την κυβέρνηση όμως είναι δύο. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε, ουσιαστικά οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης (π.χ. Κόκκαλης, Ζουράρις) θα αντικατασταθούν από τους βουλευτές του Ποταμιού που καταψήφισαν την κυβέρνηση, αλλά θα στηριξούν τη Συμφωνία. Και, στη συνέχεια, αφού οι ΑΝΕΛ θα κρατήσουν το επιχείρημα ότι «έκαναν ότι μπορούσαν για το Μακεδονικό», θα συνεχίζουν να στηρίζουν τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, όπως είπε και σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά θα είναι σαν να μην είναι.
Το πως θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το υποτιθέμενο διαζύγιο οι δύο εταίροι το καταλάβαμε ήδη. Ο Πάνος Καμμένος φόρεσε ήδη την περικεφαλαία του. Μίλησε για «απώλεια εδαφικής ακεραιότητας», θυμήθηκε το «καμία λύση με τον όρο Μακεδονία», υποσχέθηκε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είπε και το μνημειώδες «το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί, δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα», επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ανελέητα μήπως και συσπειρώσει το κόμμα του και ξαναβρεθεί στη Βουλή.
Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οφέλη είναι επίσης φανέρα. Η όποια φθορά προκλήθηκε όταν, λόγω των τότε συσχετισμών, ο Τσίπρας παραίτησε λάθος υπουργό, κρατώντας τον Καμμένο και διώχνοντας ουσιαστικά τον τότε ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά. Ήδη, ο Πρωθυπουργός επαινείται από υπουργούς και οπαδούς του, για την «αποφασιστικότητά» του, για το «ρίσκο» του να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Τσίπρας τονώνει, σε συνδυασμό και με την ψήφιση της Συμφωνίας, το «ηγετικό προφίλ του», το προφίλ του «πολιτικού που δεν φοβάται να συγκρουστεί». Ακόμα και σήμερα, ο Καμμένος έδωσε ένα έμμεσο «μπράβο» στον Τσίπρα, λέγοντας ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης έγινε «από υπερευαισθησία του Πρωθυπουργού» που «δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Εντωμεταξύ, ακόμα και η ίδια η ψήφος εμπιστοσύνης μάλιστα, βολεύει τον Καμμένο, καθώς θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, σε περίπτωση που κατέθετε πρόταση μομφής η ΝΔ και την καταψήφιζε.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει έστω και για λίγο από πάνω του το στίγμα της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την πόρτα στην υπόλοιπη κεντροαριστερά. Και μετά τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή και με θολή την εικόνα του ποιος είναι και ποιος δεν είναι στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να επιλέξει τη στιγμή που θεωρεί κατάλληλη για εθνικές εκλογές, κρατώντας ανοιχτές τις επιλογές του για κάλπες την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Αρκετά βολικοί για όλους οι όροι της διάστασης, ομολογουμένως