Το έργο Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας, παρουσιάζει το νέο του σποτ το οποίο απευθύνεται σε δημοσιογράφους, ανθρώπους των ΜΜΕ και παραγωγούς περιεχομένου, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Με σύνθημα “Τυπώνουμε την είδηση, όχι το στίγμα” και με τη μορφή animation, το νέο σποτ της δράσης παρουσιάζει έναν δημοσιογράφο ο οποίος στην προσπάθειά του να καλύψει ένα θέμα ψυχικής υγείας που δεν είναι και τόσο καλά πλαισιωμένο, βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη η οποία του υπενθυμίζει μερικές βασικές αρχές του αντιστιγματιστικού λόγου:

“Πριν τη δημοσίευση θυμήσου:

– Μη συσχετίζεις την ψυχική υγεία με βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές.

– Μη χαρακτηρίζεις καταστάσεις και γεγονότα με ψυχιατρικούς όρους.

– Δείξε σεβασμό στον άνθρωπο και την ιστορία του”.

Το σποτ ήταν μια εσωτερική παραγωγή της ομάδας έργου του “Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας” και το animation επιμελήθηκε η βραβευμένη animator Δάφνη Ξουράφη (δημιουργός του “Mine” που διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Cannes – World Film Festival).

Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη σημαντική δράση, το στίγμα ψυχικής υγείας επηρεάζει αρνητικά εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Τους αποτρέπει από το να ζητήσουν την ενδεδειγμένη βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας και τους περιθωριοποιεί μέσα από προκαταλήψεις και παρωχημένα στερεότυπα για την ψυχική υγεία. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής ενώ, ειδικά στην Ελλάδα, σχεδόν ένα στα δύο άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη δεν αναζητούν την ενδεδειγμένη στήριξη υπό τον φόβο του στίγματος. Μια πολύ σημαντική έκφανση του στίγματος ψυχικής υγείας εντοπίζεται στο λόγο που χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ και τα δημόσια έγγραφα.

«Υπάρχουν πολλές λέξεις που κυκλοφορούν και είναι διαστρεβλωτικές για την περιγραφή της ψυχικής ασθένειας, λέξεις στιγματιστικές. «Τρελός». Αυτή είναι μια σκληρή λέξη. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην καθημερινή συζήτηση, αλλά δε γνωρίζουμε εμείς κατά βάθος – όλοι οι υπόλοιποι εμείς – πόσο επώδυνη είναι για έναν άνθρωπο με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ξέρετε μας το έχουνε πει οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικά λέει ένα μέλος από το focus group “στο χωριό μου με φωνάζανε τρελή”. Το λέει και πονάει ο άνθρωπος. Και λέει στη συνέχεια πώς μπόρεσε μέσα από τις υπηρεσίες που έλαβε να στέκεται μια χαρά, να εργάζεται, να είναι στην κοινότητα, αλλά αυτό το “τρελή” της είχε κοστίσει μέσα της. Εκτός από στιγματιστικό,  είναι και ανακριβές» είχε σχολιάσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ΤΡΡ η Παναγιώτα Φίτσιου, ψυχολόγος και υπεύθυνη έργου της πρωτοβουλίας «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».

Για περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας και το έργο “Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας”, επισκεφθείτε το svinoumetostigma.gr.