«Σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων διαπιστώνει το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα που εξέτασε σήμερα η Κομισιόν και σημειώνει ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα -τριών μηνών, τότε οι γειτονικές χώρες μπορούν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα. Νωρίτερα, άλλωστε, παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι Εταίροι θα αναζητήσουν και θα στηριχθούν σε μια νομότυπη δικαιολογία- Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της χώρας αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη
Σχέδιο προσωρινής αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν, που προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη χώρα μας, επεξεργάζεται η Κομισιόν για να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς τον ευρωπαϊκό Βορρά. Ειλημμένη θεωρούσαν, νωρίτερα, παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης την απόφαση των Ευρωπαίων Εταίρων για αποκλεισμό της Ελλάδας
«Το σχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παρέβλεψε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Ελλάδα, αφού συζητήθηκε η έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν από το Κολέγιο Επιτρόπων, αναμένεται να λάβει σύντομα συστάσεις προς συμμόρφωση και θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να τις εφαρμόσει.
Η έκθεση, που δεν δημοσιοποιείται, βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 ως 13 Νοεμβρίου στη Χίο, τη Σάμο και τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Νωρίτερα, άλλωστε, παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι Εταίροι θα αναζητήσουν και θα στηριχθούν σε μια νομότυπη δικαιολογία
Η έκθεση εξετάζει:
-
την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν,
-
την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής,
-
την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και
-
τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.
Αν και αναγνωρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας.
Όλγα Γεροβασίλη: Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας
Σχολιάζοντας την Έκθεση αξιολόγησης της Σένγκεν για την Ελλάδα από την Κομισιόν απαντά πως «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης».
Η κα Γεροβασίλη σχολίασε πως η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται σε μια κατάσταση πριν από 2.5 μήνες και πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Υπογραμμίζει δε πως η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και προσθέτει ότι «αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».
Σχέδιο για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Υπέρ της πρότασης να ενισχυθούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς τον βορρά τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε επιστολή του προς τον Σλοβένο Πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico και τη Die Welt.
Στην επιστολή του, ο κ. Γιούνκερ παρέχει τη στήριξή του προς την ΠΓΔΜ για «τον έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα μέσω απόσπασης αστυνομικών και παροχής εξοπλισμού» από μεικτές δυνάμεις που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες.
Η επιστολή ήρθε την στιγμή που
η Ελλάδα δέχεται πιέσεις και απειλές από Γερμανία και Αυστρία, για αποπομπή από την ζώνη Σένγκεν στην περίπτωση που δεν κάνει περισσότερα για ελέγξει τα σύνορά της.
Σύμφωνα με το Politico, σχεδιάζεται ουσιαστικά η μετατόπιση των νοτίων συνόρων της Ευρώπης, από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το «Εθνος», επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Κομισιόν, ότι «έως ότου αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά μας (και να επεμβαίνει σε τρίτες χώρες), έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτό να συμβεί», που σημαίνει ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη να σφραγιστούν τα σύνορα για να μην εισέρχονται πρόσφυγες από την Ελλάδα προς τον Βορρά.
Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με διμερείς συμφωνίες μεταξύ της ΠΓΔΜ και των κρατών-μελών που επιθυμούν να στείλουν δικούς τους συνοριοφύλακες εκεί, με δεδομένο ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και από τη στιγμή που η Frontex δεν έχει δικαίωμα επέμβασης σε τρίτες χώρες.
Οι χώρες που εμφανίζονται πρόθυμες να θέσουν δικούς τους συνοριοφύλακες στη διάθεση της ΠΓΔΜ, θα ενισχυθούν, πιθανότατα, με κοινοτικά κονδύλια, γράφει η Welt.
Η ΠΓΔΜ μετατρέπεται σε κράτος-κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τον ευρωπαϊκό Βορρά και στις Βρυξέλλες επικρατεί η λογική πως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να προστατευτούν εκεί.
Νωρίτερα, άλλωστε, παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται
το Ποντίκι, ανέφεραν ότι
οι Εταίροι θα αναζητήσουν και θα στηριχθούν σε μια νομότυπη δικαιολογία, η οποία μπορεί εύκολα να προκύψει καθώς:
-
η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη (περισσότεροι από 2.000 την ημέρα)
-
η ελληνική οικονομική αδυναμία να αντιμετωπίζει τα ζητήματα καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών είναι δεδομένη
-
ο φόρτος που προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου, σε συνδυασμό με την οργανωτική ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών αλλά και της Frontex, εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε παραλήψεις και πλημμελείς ελέγχους.
Αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα παγιδευτούν στην Ελλάδα γύρω στους 70.000 πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός των εισροών συνεχίζεται. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική αδυναμία της χώρας να οργανώσει υποδομές για την φιλοξενία προσφύγων των οποίων μάλιστα ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
Η μόνη λύση που φέρεται να βλέπει η ελληνική κυβέρνηση είναι να σταματήσουν, λόγω του αποκλεισμού της χώρας, οι προσφυγικές εισροές.
Ακολουθεί η επιστολή Γιούνκερ προς στον Σλοβένο πρωθυπουργό που δημοσιεύει το Βήμα.