Απαντώντας στις αναφορές του Απόστολου Τζιτζικώστα, περί απολύτως δυσανάλογου όγκου προσφύγων που κλήθηκε να υποδεχθεί η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα θέμα για το οποίο μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κατέφυγε και στη Δικαιοσύνη, ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε πως όντως υπάρχει πρόβλημα ανισομέρειας χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις «απολύτως δικαιολογημένες».
Ο Απ. Τζιτζικώστας είπε πως «δεν είναι δυνατόν η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει στους ώμους της το 70% των προσφύγων και μεταναστών» ενώ ταυτόχρονα ζήτησε τη διασπορά τους σε ολόκληρη την επικράτεια και με μικρότερους αριθμούς ατόμων ανά δομή φιλοξενίας.
«Είναι πολύ σημαντικότερο και καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης με λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στη βόρεια Ελλάδα».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις που εκφράζονται από Δήμους για τους νέους χώρους φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. ο Περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας τις χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον επανασχεδιασμό της κυβέρνησης που προσανατολίζεται σε μια πιο αναλογική διαμοίρασή τους.
Μουζάλας: Έχει δίκιο ο Τζιτζικώστας
«Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε το δίκαιο παράπονο πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού μοιράστηκε ανισόρροπα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό», είπε συγκεκριμένα ο Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας πως «ειδικά στην Ειδομένη, το πρόβλημα δημιουργήθηκε μέσα σε 20 μέρες όταν ο αριθμός προσφύγων που δέχθηκε η χώρα αντιστοιχούσε σε 580.000 για μια Γερμανία» και παραδεχόμενος ταυτόχρονα, ακριβώς λόγω αυτής της πίεσης. «κάποιες από τις εγκαταστάσεις που έφτιαξε η κυβέρνηση εν γνώσει της δεν ήταν καλές».
«Πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και από όπου «πάρα πολλοί από αυτούς θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη και εμείς ως χώρα θα δεχτούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα», όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.
Δεύτερη μέρα εκκένωσης της Ειδομένης
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και από τις 08:00 το πρωί η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε χθες, με αριθμό λεωφορείων να μεταφέρει διαρκώς πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα για σταδιακή «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών γραμμών κάνουν λόγο πληροφορίες, με πολλές σκηνές που βρίκονταν πάνω σε αυτές ήδη να έχουν απομακρυνθεί.
Όπως αναφέρεται από το Συντονιστικό για το προσφυγικό, στον καταυλισμό της Ειδομένης εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 5-6 χιλιάδες άτομα ενώ η Αστυνομία ισχυρίζεται πως ήδη πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να φύγουν από το σημείο μόνοι τους με ταξί ή άλλα μέσα, προκειμένου να μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους τη δομή Φιλοξενίας στην οποία θα διαμείνουν.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μεταφορά των προσφύγων γίνεται με τουριστικά λεωφορεία και ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας από τον επονομαζόμενο «τομέα Γ» του καταυλισμού, όπου είχαν στήσει αντίσκηνα Σύροι και Κούρδοι πρόσφυγες. Το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο αναφέρει πως οι περισσότεροι από τους 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν με ιδιωτικά λεωφορεία σε τέσσερις νέους χώρους φιλοξενίας (χωρητικότητας περίπου 4.000 ατόμων) σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Νομού Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φεσσά» στο Ωραιόκαστρο, τον Βιολογικό Καθαρισμό και τον βιομηχανικό χώρο «Καραμανλή» στη Σίνδο καθώς και το αγρόκτημα «Αλεξιάδη» στο Δερβένι (Θεσσαλονίκης).
Επίσης, ένα λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκε στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ δύο πούλμαν με αλλοδαπούς από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι κατευθύνθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στην Πέτρα Ολύμπου.
«Μπλοκ» στον Τύπο από την αστυνομική επιχείρηση
Παρά τις διαβεβαιώσεις ωστόσο της Αστυνομίας περί απόλυτης ομαλότητας με την οποία διενεργείται η συγκεκριμένη επιχείρηση, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ για την απόφαση της κυβέρνησης να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελευθερία του Τύπου.
Η Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη.
Βέβαια, οι καναλάρχες έχουν βολευτεί να χρεώνεται τη μετάδοση η ΕΡΤ και να τους δίνει σε pool και δωρεάν την εικόνα.
Η ΕΣΗΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με όλα αυτά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Τόσκα, έχει επισημάνει ότι άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Έντονες διαμαρτυρίες και από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
Την αγανάκτησή της για τη συνολική διαχείριση εκκένωσης της Ειδομένης εκφράζει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο απαξίωση της ελευθεροτυπίας
Αναλυτικά, η ΕΦΕ κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας και της πολυφωνίας του Τύπου, στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, προσκρούει στην κοινή λογική:
«Αν υπάρχει κίνδυνος βιαιοπραγίας εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο στόχος θα είναι οι αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από αυτούς της ΕΡΤ και του ΑΠΕ».
Τέλος, οι φωτορεπόρτερ καταδικάζουν «απερίφραστα αυτή την απαξίωση της ελευθερίας του τύπου» και καλούν το υπουργείο «να προβεί στην ανάκληση της απόφασης και στη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας, επιτρέποντας σε εκπροσώπους και των λοιπών ΜΜΕ να καλύψουν τα γεγονότα.
Π.Κ.