Τα αποτελέσματα των δράσεων του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι επόμενοι στόχοι απασχόλησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει πρόγραμμα επιδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργοδότες που θα μετατρέψουν το μπλοκάκι σε μισθωτή σχέση εργασίας και σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος το υπουργείο Εργασίας το πρωί της Δευτέρας, αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για τα εργασιακά αλλά και όσα έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μιλώντας από το υπουργείο Εργασίας, ο Α.Τσίπρας υπογράμμισε τη διαφορά φιλοσοφίας της παρούσας κυβέρνησης και των προηγούμενων αναφορικά με τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος, λέγοντας πως υπάρχουν δυο βασικές λογικές στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η μια είναι εκείνη -που γνωρίσαμε πριν την κρίση- που στοχεύει στη συρρίκνωση της εργατικής ασφάλειας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως σε αυτή τη λογική στηρίχτηκε η μετατροπή των προγραμμάτων για την ανεργία σε πελατειακούς μηχανισμούς, που δεν διοχέτευαν τους πόρους σε εκείνους που τους είχαν πραγματικά ανάγκη. Και υπάρχει και «η δίκη μας λογική. Η δική μας λογική είναι διαφορετική, έχει ως δέσμευση τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, και από αυτή θα κριθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε δυο χρόνια όταν έρθει η ώρα» τόνισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «υψηλής σημασίας ασφαλιστική μεταρρύθμιση», τον ΕΦΚΑ, υπογραμμίζοντας πως τα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση προέβλεπαν πως δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ωστόσο αποδείχτηκε το αντίθετο.
«Προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διάλυση. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει ένα σύστημα που περιλάμβανε διαφοροποιήσεις σε εισφορές ακόμα και ή η μη καταβολής εισφορών από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ενώ αρχεία ασφαλισμένων χάθηκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσιπρας. Στις κριτικές που ακούστηκαν για τον ΕΦΚΑ, «ότι θα καταρρεύσει, δεν θα μπορέσει να στηθεί το πληροφοριακό σύστημα», ο πρωθυπουργός αντέταξε το πλεόνασμα του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορείς να καταγράψεις πλεόνασμα με μείωση της απασχόλησης, αυτό το πλεόνασμα αντανακλά την αύξηση της απασχόλησης και της εισπραξιμότητας», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα μπλοκάκια, τονίζοντας πως 22.000 εργαζόμενοι με τους εργοδότες τους έχουν εγγραφεί στον ΕΦΚΑ, και προαναγγέλλοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα που δίνει κίνητρα στους εργοδότες να δηλώσουν ως μισθωτούς τους εργαζόμενους που έχουν σταθερή σχέση εργασίας. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επιμένει βήμα», είπε ο πρωθυπουργός. «Προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα επιδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργοδότες που θα μετατρέψουν να το μπλοκάκι σε μισθωτή σχέση εργασίας. (…) Το κίνητρο αυτό για πρώτη φορά μετατρέπει την απασχόληση σε αυτό ακριβώς που είναι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Είπε πάντως πως θα υπάρξει και ένα αντικίνητρο για τους εργοδότες ώστε να μην συνεχίζουν την απόκρυψη της πραγματικής σχέσης εργασίας και αυτό το αντικίνητρο είναι οι αυστηροί έλεγχοι και οι αυστηρές ποινές.
«Πίσω από το μπλοκάκι η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας»
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι πίσω από λεγόμενο μπλοκάκι κρύβεται η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας, «ο μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα σε βάρος του εργαζομένου». «Αυτή η παράνομη πρακτική μέσα από το μπλοκάκι δεν είναι προϊόν της κρίσης, αναπτύχθηκε τα χρόνια της ευμάρειας. Τώρα εμείς καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας, το πρώτο βήμα έγινε με την κοινωνική ασφάλεια στην οποία έχουν εγγραφεί 22.000 εργαζόμενοι με τους εργοδότες τους», είπε ο Αλέξης Τσιπρας λίγο πριν ανακοινώσει το γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Αναφερόμενος στους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, «οι οποίοι είτε βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας είτε φοβούμενοι την απόλυση δεν προχωρούν σε καμία κίνηση και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι», είπε πως το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την απλήρωτη εργασία που θα προβλέπουν ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Ενώ για τους εργαζόμενους είπε πως είναι εγκλωβισμένοι και ζουν και υπό την απειλή της ανεργίας και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθά και μια αντιμετώπιση από την τακτική Δικαιοσύνη που επίσης δεν βοηθά», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για αυτούς τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης μέσω επιδόματος θα προβλέπει και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων ακόμα και για αλλαγή επαγγέλματος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση τους, τα χαμηλά τιμολόγια σε νερό και ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες, τα δωρεάν τρόφιμα αλλά και την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών που χτυπήθηκαν από την κρίση.
Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε εκτενώς στην σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, λέγοντας «η Εργάνη δείχνει θετικό ισοζύγιο 250.000 θέσεις εργασίας». «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εξαμήνου από το 2001», είπε και τόνισε πως η μείωση της ανεργίας δεν είναι κυβερνητικός αλλά εθνικός στόχος. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά προγράμματα που αντιμετωπίζουν την ανεργία των νέων και των νέων επιστημόνων, αλλά και την ανεργία σε κρίσιμες ηλικίες που βρίσκονταιι κοντά στη σύνταξη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ανέφερε ότι «οι στόχοι διευρύνονται, βελτιωνόμαστε» και υπογράμμισε: «Ο βασικός μας στόχος είναι να έχουμε τη δυνατότητα, το 2019, να συγκρίνουμε την ανεργία, την υλοποίηση των δικών μας προγραμματικών επιλογών, και όταν έρθει η ώρα να είμαστε περήφανοι ότι πήραμε ένα διαλυμένο κράτος και μια εργασιακή ζούγκλα και τα φέραμε σε μια κατάσταση που δεν θα ντρεπόμαστε».