Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, το ακριβές ποσόν το οποίο το κράτος οφείλει στους επιχειρηματίες βάσει των σχετικών αιτήσεων οι οποίες εκκρεμούν στις ΔΟΥ όλης της χώρας, ανέρχεται στα 983,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 753,66 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.891 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 90 ημέρες.

Σημειώνεται πως ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους, στις 42 από τις 111 εφορίες της χώρας, ξεπερνά το ένα έτος και συχνά φτάνει ακόμη και τα 5 χρόνια.

Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει αισθητά βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 294 ημέρες. Γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά.

Το ρεκόρ καθυστερήσεων το έχει η ΔΟΥ της ΚΩ με τον μέσο χρόνο αναμονής να ξεπερνά τις 1.800 ημέρες ενώ ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.484 ημέρες, η ΔΟΥ Α’ Θεσσαλονίκης με 1.228 ημέρες, Κιλκίς με 1.213 ημέρες, ενώ στην πρώτη «μαύρη» πεντάδα βρίσκεται και η ΔΟΥ Η’ Θεσσαλονίκης με μέσο χρόνο αναμονής τις 823 ημέρες.